Vánoční raw tiramisu s Irským mechem (aktualizovaná verze)
Vyzkoušený dokonalý sváteční recept od Amie Sue. Vánoční tiramisu s živým kolagenem ve formě Irského mechu je nadýchaná pochoutka plná živin a lahodné chuti.
Dezert je velmi sytý a přitom díky Irskému mechu lehký. Irský mech je mořská řasa, která vytváří rosolovitou hmotu, úžasnou pro nadýchané dezerty. Irský mech v hojné míře využívá Markus Rothkranz pro jeho pozitivní účinky na lidské tělo a také pro jeho možnosti využití v živé kuchyni.
Dezert je napoprvé složitější, ale při troše cviku se stává snazším a snazším.
Tiramisu take můžete rozkrájet na menší kostičky jako raw cukroví.
Pro rychlejší přípravu si nejprve předem uděláme ořechové mléko (resp. mandlovou drť), datlovou pastu a kokosové máslo. Po přichystání těchto ingrediencí je již příprava Tiramisu celkem rychlá. Rozpustíme si také kokosový olej ve vodní lázni a připravíme si kávu. Začíná to moc dobře, že? Ovšem kávu nepijte, nechte si ji do Tiramisu.
Pokud si tyto ingredience připravíte předem, samotné vytvoření Tiramisu je již vcelku jednoduché – mrkněte na postup k receptu. Samozřejmě se jedná o gurmánský, sváteční recept. Dokonalý na vánoce.
Pokud nechcete do vánočního tiramisu dávat, můžete místo kávy použít rozmixované kakaové boby v ořechovém mléce.
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
Na základ Tiramisu:
1 a 1/2 šálku datlové pasty
1/4 šálku espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku rozpuštěného bio kokosového oleje nebo kokosového másla
3 šálky (520 g) mandlové drti
Na čokoládovou pěnu:
2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1 šálek espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1 lžičku vanilkového bio prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/4 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce bio superfood Lucumy
Na vanilkovou pěnu:
2 šálku tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce superfood bio Lucumy
Na ozdobu:
1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
Příprava:
Nejprve si předem připravíme:
1) Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Jak na to? Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka (drť vydrží v lednici asi 3 dny). Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Mandlovou drť použijeme na recept. (Zbylé ořechové mléko je úžasně lahodné. Dosladíme ho např. sirupem z jakonu a okořeníme bio vanilkou. Nebo přidáme raw kakaový prášek a hned máme na světě zdravé kakao.)
Ke zjednodušení můžete také použít pytlík na výrobu ořechového mléka a raw sýrů a nebo Veggiefino.
2) Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody do konzistence pasty.
3) Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence. Kokosové máslo z mladých kokosů si také si můžete koupit již hotové.
4) Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu.
5) Irský mech dobře propláchneme, např. v cedníku a poté necháme cca 2 hodiny namočený ve vodě. Vodu slijeme a mech rozmixujeme na celistvou hmotu ve vysokorychlostním mixéru. V této podobě je mech připravený k dalšímu využití do dezertů, sýrů, chlebů apod. V uzavřené nádobě v lednici vydrží až 5 dní. A nebo si vždy můžeme připravit čerstvou várku Irského mechu.
Máte vše připraveno? Pojďme na samotný recept.
Jak na to?
Příprava těsta:
1) Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut.
2) Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Příprava čokoládové pěny:
1) V mixéru společně do hladka rozmixujeme domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
4) Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Příprava vanilkové pěny:
1) Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
4) Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.
Máte-li uměleckého ducha, můžete z raw čokolády vytvořit nápis nebo jiné zdobení. Já žádná cukrářka nejsem a tak tento krok v podobě nápisu nebo zdobení tradičně a úspěšně ignoruji.
Z přípravy dezertu mi šla napoprvé hlava kolem, ale jakmile jsem si recept najela, čestně prohlašuji, že je naprosto super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma i Irský mech. Lucuma a Irský mech působí skvěle nejen na tělo, ale mají za následek i tuhnutí dezertu. Lucuma je v živé kuchyni další ztužovač, který se dá využít i do šlehačky nebo mimo raw stravu. Zkrátka všude tam, kde chcete, aby Vám něco ztuhlo. Jedná se o dužinu z ovoce a tak je Lucuma moc dobrá i chuťově.
Když jsem doma toto Tiramisu servírovala poprvé, byla to událost. Nejen kvůli mým nadšeným výkřikům z kuchyně, ale i pro jeho jedinečnou chuť.
Přeji Vám lahodné pochutnání a stejné nadšení, Klára Hlaváčová
Veškeré ingredience v raw a bio kvalitě jsou k dostání u nás na Lahodnostech. Nepropásněte končící akci na Irský mech.
Přeji lahodné sváteční pochutnání,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Autor receptu a fotografií: Amie Sue – http://nouveauraw.com/raw-recipies/desserts/tiramisu-using-irish-mos
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz/
Publikováno se souhlasem autorky. Všecha práva vyhrazena.
Typ jídla: cukroví, dezert, dezerty, pro dětské oslavy, raw cukroví, Veggiefino na výrobu ořechového mléka
Pomůcky: foodprocessor, mixér
Ingredience: čerstvé datle, himalájská sůl, Irský mech, kakaový prášek, lucuma, mandle, panenský kokosový olej, raw sirup z agáve, raw strouhaný kokos, vanilka
Pomůcky: foodprocessor, mixér
Ingredience: čerstvé datle, himalájská sůl, Irský mech, kakaový prášek, lucuma, mandle, panenský kokosový olej, raw sirup z agáve, raw strouhaný kokos, vanilka
Facebook Comments
‹ Salát s octovou zálivkou s Irským mechem (raw, vegan) TOP 15 receptů a příspěvků za rok 2016 na Lahodném blogu + můj tip co si určitě přečíst a připravit ›
Ahoj Klarko.
Ta datlova pasta – staci jen umixovat samotne datle?( budu pouzivat medjool datle)
Ahoj Zdenko, jasně, stačí! Podle hutnosti datlí a výkonnosti mixéru přidat trošku vody
Zdenko, ještě podorbný postup na datlovou pastu je zde: http://blog.lahodnosti.cz/nejzdravejsi-sladidlo-vyrobte-si-ho-doma-datlovy-sirup-z-aseel-raw-vegan/