LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Vánoční raw tiramisu s Irským mechem (aktualizovaná verze)

tiramisu6
Vyzkoušený dokonalý sváteční recept od Amie Sue. Vánoční tiramisu s živým kolagenem ve formě Irského mechu je nadýchaná pochoutka plná živin a lahodné chuti.
Dezert je velmi sytý a přitom díky Irskému mechu lehký. Irský mech je mořská řasa, která  vytváří rosolovitou hmotu, úžasnou pro nadýchané dezerty. Irský mech v hojné míře využívá Markus Rothkranz pro jeho pozitivní účinky na lidské tělo a také pro jeho možnosti využití v živé kuchyni.
Dezert je napoprvé složitější, ale při troše cviku se stává snazším a snazším.
Tiramisu take můžete rozkrájet na menší kostičky jako raw cukroví.

tiramisu8

Pro rychlejší přípravu si nejprve předem uděláme ořechové mléko (resp. mandlovou drť), datlovou pastu a kokosové máslo.  Po přichystání těchto ingrediencí je již příprava Tiramisu celkem rychlá. Rozpustíme si také kokosový olej ve vodní lázni a připravíme si kávu. Začíná to moc dobře, že? :) Ovšem kávu nepijte, nechte si ji do Tiramisu.
Pokud si tyto ingredience připravíte předem, samotné vytvoření Tiramisu je již vcelku  jednoduché – mrkněte na postup k receptu. Samozřejmě se jedná o gurmánský, sváteční recept. Dokonalý na vánoce.
Pokud nechcete do vánočního tiramisu dávat, můžete místo kávy použít rozmixované kakaové boby v ořechovém mléce.

tiramisu5

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Na základ Tiramisu:

1 a 1/2 šálku datlové pasty
1/4 šálku espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku rozpuštěného bio kokosového oleje nebo kokosového másla
3 šálky (520 g) mandlové drti

Na čokoládovou pěnu:

2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1 šálek espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1 lžičku vanilkového bio prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/4 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce bio superfood Lucumy

Na vanilkovou pěnu:

2 šálku tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce superfood bio Lucumy

Na ozdobu:

1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku

tiramisu4-1

Příprava:

Nejprve si předem připravíme:
1) Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Jak na to? Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka (drť vydrží v lednici asi 3 dny). Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Mandlovou drť použijeme na recept. (Zbylé ořechové mléko je úžasně lahodné. Dosladíme ho např. sirupem z jakonu a okořeníme bio vanilkou. Nebo přidáme raw kakaový prášek a hned máme na světě zdravé kakao.)
Ke zjednodušení můžete také použít pytlík na výrobu ořechového mléka a raw sýrů a nebo Veggiefino.
pytlik-na-vyrobu-orechoveho-mleka-bavlneny-4-800x800_0

Pytlík z bio plátna na výrobu ořechového mléka a raw sýrů – www.lahodnosti.cz

2) Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody do konzistence pasty.
3) Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence. Kokosové máslo z mladých kokosů si také si můžete koupit již hotové.
4) Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu.
5) Irský mech dobře propláchneme, např. v cedníku a poté necháme cca 2 hodiny namočený ve vodě. Vodu slijeme a mech rozmixujeme na celistvou hmotu ve vysokorychlostním mixéru. V této podobě je mech připravený k dalšímu využití do dezertů, sýrů, chlebů apod. V uzavřené nádobě v lednici vydrží až 5 dní. A nebo si vždy můžeme připravit čerstvou várku Irského mechu.

Máte vše připraveno? Pojďme na samotný recept.

Jak na to?

Příprava těsta:

1) Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut.
2) Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Tiramisu1

1. vrstva – základ Tiramisu.

Příprava čokoládové pěny:

1) V mixéru společně do hladka rozmixujeme domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
4) Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Tiramisu2

2. vrstva – čokoládová pěna

Tiramisu3

3. vrstva – rozprostřené těsto na čoko pěně

Příprava vanilkové pěny:

1) Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
4) Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
Tiramisu2 (1)

4. vrstva – vanilková pěna (již poprášená kakaem) – nemůžeme se dočkat :-D

Tiramisu1 (1)

Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.
Máte-li uměleckého ducha, můžete z raw čokolády vytvořit nápis nebo jiné zdobení. Já žádná cukrářka nejsem a tak tento krok v podobě nápisu nebo zdobení tradičně a úspěšně ignoruji. ;)
Salted-Chocolate-covered-Pretzels9

Nápis z raw čokolády.

Z přípravy dezertu mi šla napoprvé hlava kolem, ale jakmile jsem si recept najela, čestně prohlašuji, že je naprosto super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma i Irský mech. Lucuma a Irský mech působí skvěle nejen na tělo, ale mají za následek i tuhnutí dezertu. Lucuma je v živé kuchyni další ztužovač, který se dá využít i do šlehačky nebo mimo raw stravu. Zkrátka všude tam, kde chcete, aby Vám něco ztuhlo. Jedná se o dužinu z ovoce a tak je Lucuma moc dobrá i chuťově.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

Tiramisu8 (1)

 Když jsem doma toto Tiramisu servírovala poprvé, byla to událost. Nejen kvůli mým nadšeným výkřikům z kuchyně, ale i pro jeho jedinečnou chuť.
Přeji Vám lahodné pochutnání a stejné nadšení, Klára Hlaváčová
Veškeré ingredience v raw a bio kvalitě jsou k dostání u nás na Lahodnostech. Nepropásněte končící akci na Irský mech.
Přeji lahodné sváteční pochutnání,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

logo250px

Autor receptu a fotografií: Amie Sue – http://nouveauraw.com/raw-recipies/desserts/tiramisu-using-irish-mos

Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz/

Publikováno se souhlasem autorky. Všecha práva vyhrazena.

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, ,

3 komentáře ke článku “Vánoční raw tiramisu s Irským mechem (aktualizovaná verze)

Napsat komentář k Zdenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>