LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

3 psi? Neee, chipsy! Z mořské řasy. (raw, vegan, 3 ingredience + koření)

F63F6330-BC03-4E51-B45F-C23B54798ED4

Tři psi? Neeee, chipsy!

Skvěle dochucené chipsy z mořské řasy Irský mech. Umixujete dohromady, usušíte, nalámete. Hotovo.

, , , , , ,

Wrapy z Irského mechu + recept na thajské závitky (raw, vegan, bez lepku, bez sacharidů)

IMG_20180418_193156_521

Naučte se vytvořit lehké závitky z Irského mechu, které můžete naplnit zeleninou (např. nyní aktuálně cuketou) a dipem.

Znáte rýžový papír? Závitky z Irského mechu jsou něco podobného. Závitky z Irského mechu jsou netučné, bez sacharidů a nápadité.

Vláčné mrkvovo-cuketové „bramboráčky“ (raw, vegan, bez lepku)

IMG_8142 (1) copy copy

Mám ráda jednoduché recepty „co dům dal“. Nevyžívám se příliš v dlouhém vaření a přípravě jídla a tak pokrmy z pár ingrediencí (a přitom absolutně lahodné) mě uvádějí v nadšení.

Ochutnejte mrkvovo-cuketové placky, které jsou vláčné, lehce mastné a s majoránkou, česnekem a solí připomínají malé bramboráčky.

Cuketové chipsy (raw, vegan, bez lepku)

DSC_0086 copy

Jednoduché cuketové chipsy jsou obzvláště dekorativní, využijete-li zelenou i žlutou cuketu.

Cuketové chipsy můžete okořenit všemi možnými způsoby. Dávám více a více přednost jednoduchosti a minimu ingrediencí. Využívám ty nejkvalitnější potraviny, což mi přijde postupem času mimořádně důležité. Vynikne tak skutečná chuť potravin a není třeba mnoho přísad, koření a soli. Rozdíl je veliký a gurmánský jazýček si lahodí.

Kokosový wrap (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9893 (1)

Jsem zamilovaná. Do života. A do kokosového wrapu. Objevila jsem geniální placky z mladého kokosu, ze kterých do pár minut vykouzlím lahodné jídlo.

Placky z mladých kokosů mám moc ráda. Často ale nemám chuť objednávat mladý kokos, otevírat ho, vydlabat kokosové maso, rozmixovat se solí, dát ho sušit… Jako kdyby to říkal pan Lorenz ve filmu Na samotě u lesa: to máte koupit mladý kokos, otevřít ho, vydlabat kokosové maso, rozmixovat ho, přidat sůl, usušit…

, , ,

Jarní svačinka: raw chleba s fermentovaným kešu sýrem a řeřichou

IMG_9583 (1)

Přináším odlehčenou jarní inspiraci na svačinu, oběd nebo i večeři. Aktuálně hodně klíčím řeřichu, rukolu a brokolici (oproti loňsku, kdy jsem klíčila ve velkém ředkvičku a alfalfu). Klíčení si maximálně užívám a letos mě fakt baví.

Recept naleznete v článku

Tajemství raw chleba a chlebové chuti? Znám ho! Je třeba dodržet určitý postup. Raw chleba s marinovanou cibulkou a psylliem (domácí recept)

IMG_9234 copy copy

Do běžného kupovaného chleba a pečiva se přidávají přísady, kterým je dobré se obloukem vyhnout. Raw chleba samozřejmě chutná jinak, jinak než na co jsme zvyklí. Časem jsme ale doma vychytali hlavní ingredience a hlavně výrobní postupy, aby byl raw chleba skutečně lahodným zážitkem.

Jakub, můj domácí specialista na raw chleba, recepty stále upravuje a zdokonaluje. A stále přichází, s lehkostí a jen tak mimoděk, s dalšími a dalšími variantami raw chleba se skutečně chlebovou chutí.

Znám zkrátka tajemství lahodného raw chleba. Recept naleznete v článku.

Sandwich na italský způsob s kapary (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9110

V poslední době jsem se zcela zamilovala do kapary. Dříve jsem si myslela, že kapary je nějaká ryba, asi jako ančovičky. V Římě jsem ale zjistila, že kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité (capparis spinoza). V italské a francouzské kuchyni se běžně používají a dodávají ten dlouho hledaný italský a francouzský chuťový šmrnc. No jo, stále se učím.:)

Dokonce si kapary prý můžete vypěstovat i doma. Máte s tím někdo zkušenosti? A také jste si mysleli, že kapary jsou ryby? :-D

Cizrnové bochánky s červenou čočkou (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9029

Cizrnové bochánky jsou velmi syté. Cizrna obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin a spolu s červenou čočkou se jedná o bílkovinnou a dobře stravitelnou bombu.

Cizrnové bochánky s červenou čočkou jsou skvělé i pro různé túry a sportovní aktivity nejen na horách – zasytí, jsou hutné přitom stravitelné a plné bílkovin a výživných látek. Sacharidy navíc rychle dodají energii. Pro horskou turistiku jako dělané, vyzkoušeno.

,

Jíte syrové brambory? Tvoří ve střevě vitamín B12. Bramborové lupínky (raw, vegan, bez lepku)

IMG_6908

Jíte syrové brambory? Jakub ano, je zvyklý již od dětství. V dětství trpěl šíleným ekzémem a jeden lékař mu poradil, aby jedl syrové brambory.
Máte-li chuť na syrové brambory, udělejte si bramborové lupínky. Škrobovitá chuť se v tomto receptu mírně sníží, ale samozřejmě stále se jedná o brambory. Nechutnají-li vám vůbec, zkuste topinambury nebo batáty. Lupínky si také můžete připravit z fialových brambor.

Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech.

‹ Předchozí příspěvky Další příspěvky›