Tradiční mexický „bílý sýr“ queso blanco jako raw dip (pomazánka)
Vynikající pomazánka jako autentický mexický „bílý sýr“ (queso blanco). Na tento lahodný dip podle Amie Sue mě upozornila Kačka, moje milá zákaznice. Mexické queso blanco v raw varientě jsem ihned a vyzkoušela a – MŇAM. Amie Sue se mi svěřila, že chuť této pomazánky pilovala dlouhé měsíce. A jak to tak bývá, vznikl jednoduchý a přesto (nebo spíše právě proto) dokonale lahodný dip. Využijete ho jen tak k zelenině, na palačinky, tacos, na krekry a raw chlebíky.
Pomazánka má nádhernou barvu a chutná skutečně výtečně.
Dostávám hodně dotazů na pomazánky sýrového typu. A pomazánka jako mexické queso blanco je jedna z nich. Určitě i Vám se hodí mít ve svém arsenálu dostatečné množství lahodných pomazánek, které jsou super rychlé, super skvělé a nadchnou snad všechny.
V poslední době se stávám skutečným přeborníkem na pomazánky ze 3 nebo 4 ingrediencí a velmi mě to těší. Jakub se zase stal přeborníkem na raw chleba, který povznesl k naprosté dokonalosti. Ať dělám co dělám, tak dobrý chleba neudělám. Asi je to tím, že nejlépe mi chutná jídlo, které mi někdo s radostí připraví. No a právě raw chleba (recept naleznete zde na Lahodném blogu: http://blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/) je s touto pomazánkou naprosto geniální.
Co potřebujete? Pro zobrazení ingrediencí klikněte na fialový text.
1 šálek raw kešu sušených na slunci (namočených na 2 hodiny)
1 a 1/2 šálku pokrájené oranžové nebo červené papriky
1/4 šálku lahůdkového droždí v raw kvalitě
1 lžička růžové himalájské soli
1/2 lžičky pokrájeného bio nebo domácího česneku
1/4 lžičky sušené bio kurkumy (nebo pokrájené čerstvé bio kurkumy)
1/4 lžičky bio cibulového prášku sušeného mrazem nebo malilinkatý kousíček cibule (je ostřejší)
1/2 lžičky sušeného hořčičného semínka nebo doma rozemletého bio hořčičného semínka
1/4 šálku panenského bio olivového oleje v nejvyšší kvalitě (olej můžete vynechat)
1/4 šálku pokrájených chilli papriček jalapenos nebo zelených chilli papriček
1) Namočíme kešu ořechy na 2 hodiny. Získáme tím krémovou konzistenci, kterou pro pomazánku chceme a navíc tím napomůžeme i trávení.
2) Ve vysokorychlostním mixéru pomixujeme kešu (bez namáčecí vody), papriku, lahůdkové droždí v raw kvalitě (jiné než raw Engevit nekupujte, nechutná dobře a zkazí Vám pokrm), sůl, česnek, cibulový prášek, kurkumu a hořčičné semínko. Mixujte do krásného hladkého krému. Pokud krém vezmete mezi prsty, musí být zcela hladký, jinak ještě mixujte dále.
3) Mixér zapněte na pomalejší otáčky a za chodu vlévejte pomalu panenský olivový olej. Ujistěte se, že máte chuťově skutečně vynikající olej, který pozvedne mexickou pomazánku ještě o stupínek výše. Mixujte dokud se všechny ingredience dobře nepromísí, ale nyní již s olejem nemixujte příliš dlouho.
4) Na závěr do pomazánky přidejte na jemno pokrájené chilli papričky.
Pomazánka Vám v lednici v uzavřené nádobě vydrží až 1 týden. Skladujte nejlépe ve skle. Super jsou třeba uzavíratelné skleněné nádobky s víčkem a s gumou z Ikea.
Přeji Vám lahodné pochutnání a nádherné pikantní dny :),
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Máme ty nejlepší potraviny na českém trhu. Nakupte si veškeré ingredience a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Překlad a text: Klára Hlaváčová, Lahodnosti.cz
Originál od Amie Sue, sdíleno s jejím písemným svolením a spoluprácí: http://nouveauraw.com/raw-recipies/spreads-cheeses/queso-blanco-mexican-cheese-dip/
Tento článek Tradiční mexický „bílý sýr“ queso blanco jako raw dip (pomazánka) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/tradicni-mexicky-bily-syr-jako-raw-dip-pomazanka/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: mixér
Ingredience: červená paprika, česnek, chilli papričky, cibulový prášek, himalájská sůl, hořčičné semínko, kurkuma, panenský olivový olej, raw kešu, raw lahůdkové droždí
‹ Raw experiment: Co udělá s Vaším bříškem 11 dní na raw stravě? Krémový nápoj s ovocem „šťastná kravička“ (raw, vegan) ›
Klárko jsem moc ráda za zveřejnění pomazánky. Je to má nejoblíbenější pomazánka na které teď fakt s radostí ujíždím. Nejvíc mě na ní baví, že každý, kdo jí ochutnal, toho hned ta výborná kombinace chutí dostala
PS: o víkendu jsem zkoušela raw tiramisu dle Tvého lahodného návodu a sice na pohled nebylo tak krásné jako tady na fotkách, ale chutově bylo výborné. Čím to, že ty dorty nikdy dlouho nevydrží? hihi
Kačko skutečně oceňuji inspiraci. Je to takový nenápadný recept, ale je naprosto dokonalá a skvěle se i hodí do zimy a tohoto počasí. I když pravda, u nás je snad už jaro
I pro mě to je záhada s těmi dorty… Hned jsou pryč. Někdy jsou pryč tak rychle, že mám pocit, že jsem snad žádný ani neudělala Hihi