LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Tajemství raw chleba a chlebové chuti? Znám ho! Je třeba dodržet určitý postup. Raw chleba s marinovanou cibulkou a psylliem (domácí recept)

IMG_9234 copy copy
Do běžného kupovaného chleba a pečiva se přidávají přísady, kterým je dobré se obloukem vyhnout. Raw chleba samozřejmě chutná jinak, jinak než na co jsme zvyklí. Časem jsme ale doma vychytali hlavní ingredience a hlavně výrobní postupy, aby byl raw chleba skutečně lahodným zážitkem.
Jakub, můj domácí specialista na raw chleba, recepty stále upravuje a zdokonaluje. A stále přichází, s lehkostí a jen tak mimoděk, s dalšími a dalšími variantami raw chleba se skutečně chlebovou chutí.
Kdo čtete Lahodný blog víte, že receptů na raw chleba je zde nepřeberné množství. Tento recept je ovšem první se sušeným droždím. Znamená to ještě lepší chlebovou chuť a strukturu.
Moje kamarádka si dělá podle Jakuba přesně takovýto chleba, akorát kromě sušení si ho upeče. Je to dobrý tip pro někoho, kdo neholduje syrové stravě, ale přitom chce jíst kvalitní a stravitelné bílkoviny a mít se zkrátka moc dobře.

IMG_9230 copy

Tajemství lahodného chleba

Tajemstvím skutečně vynikajícího raw chleba je jeho chlebový základ. Tento krok prosím nepodceňte, abyste dostali skutečně dobrý chléb.
Tajemstvím raw chleba je marinovaná cibule. Na kolečka pokrájenou žlutou bio cibuli naložíme do panenského olivového oleje, tamari omáčky a medu nebo raw agáve sirupu. Dle potřeby můžeme přilít trochu vody a vše promíchat. Necháme marinovat 1-2 dny a pěkně odležet! Takto získáme základ na chléb.

IMG_9233 copy copy

A co potřebujeme na raw chleba?

1 hrnek bio lněného zlatého semínka
2 hrnky syrových nepasterizovaných mandlí (suchých) – koupíte zde, v obchodech syrové ořechy nemívají
1 hrnek syrového lahůdkové droždí (syrové lahůdkové droždí koupíte zde, ostatní droždí jsou zpracovaná a poznáte to na chuti)
1/2 – 1 hrnek psyllia
1 polévková lžíce kapary
1 velká žlutá nebo bílá bio cibule
4-6 lžic panenského olivového oleje
2-4 lžíce fermentované omáčky Tamari
1-2 lžíce medu nebo syrového agáve (nekupujte jiný než tento nebo tento, jiné značky jsou tepelně zpracované)
1 lžička himalájské soli
1/2 sáčku sušeného droždí

IMG_9231 copy copy

Postup:

1) Na kolečka pokrájenou žlutou bio cibuli naložíme do panenského olivového oleje, tamari omáčky a medu nebo raw agáve sirupu. Dle potřeby můžeme přilít trochu vody a vše promíchat. Necháme marinovat 1-2 dny v lednici.
2) V mixéru rozmixujeme lněné semínko, lahůdkové droždí, sušené droždí a sůl  a přendáme do velké mísy, kde zaděláme těsto na chleba.
3) Dále rozmixujeme mandle a přendáme do mísy k těstu.
4) Nakonec rozmixujeme psyllium, kapary a 1-2 dny naloženou cibulku. Přendáme do mísy.
5) Ručně smícháme dohromady všechny ingredience do hladkého těsta. Těsto lehce lepí. Těsto necháme chvíli odpočinout.
6) Poté vytvarujeme šišky chleba, vložíme na sušičky na nepřilnavou podložku nebo pečící papír a sušíme cca 3 hodiny na 42°C. Po 3 hodinách z pod chleba vyjmeme nepřilnavou podložku a chleba rozkrájíme. Dosušíme cca 14 hodin do požadové textury. Někdo má chleba rád vláčnější a někdo tužší, tedy dobu sušení si určete sami dle své chuti.
7) Chleba lze skladovat i několik týdnů.

IMG_9230 copy copy

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Děláte si doma raw chleba?
Přeji Vám lahodné předjaří,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6Co jsou Lahodnosti?

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.

Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, školka pro děti s raw stravou, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.

IMG_9234 copy copy

Autor receptu: Mgr. Jakub Hlaváč, www.dilynamoto.cz

Text a fotografie: Mgr. Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Tento článek Tajemství raw chleba a chlebové chuti? Znám ho! Je třeba dodržet určitý postup. Raw chleba s marinovanou cibulkou a psylliem (domácí recept) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/tajemstvi-raw-chleba-a-chlebove-chuti-raw-chleba-s-marinovanou-cibulkou-a-psylliem-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>