Raw zelňáky s koprem
Také se Vám na živé stravě stává, že si zamilujete jedno jídlo a to jíte stále dokolečka dokola? Mě se toto stalo se zelnými krekry s koprem a kmínem, které jsem v poctivém množství doplňovala pestem z medvědího česneku. Nemohla jsem si pomoct. Zelňáky se u nás sušily ve dne v noci, takže ani žádnou fotografii nedošlo.
A protože nevěřím v recepty bez fotografie (kdo by je četl? ), ve svém „zelňákovém“ období jsem recept na zelné placky na Lahodný blog nemohla dát – stále totiž nebylo co fotit. Ať jsem nasušila jak velké množství jsem chtěla, stejně jsem je snědla. Můj syn František se mnou držel pomyslnou basu a tak jsme „zelňákovali“ oba dva.
Zelné placky lze různě obměňovat a vylaďovat. Základem je vynikající nepasterizované zelí v bio kvalitě s mořskou solí a bio kmínem. Zelí si můžete udělat doma (klidně i jako rychlé pickles) a nebo si ho koupit.
Přeji nám všem lahodné pochutnání a šťastné buňky,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžovou)
2,5 hrnku kysaného nepasterizovaného bio zelí
1 hrnek raw mandlí (předem namočených)
5 lžic raw bio slunečnicového semínka
4 lžíce namočené bio moravské pohanky
4 lžíce zlatého lněného bio raw semínka
2 lžíce bio chia semínek
1 střední bio mrkev
2 bio cibule
2 lžičky sušeného kopru
3 lžičky kmínu
1 lžička růžové himalájské soli
POSTUP
1) Zvlášť si namočíme mandle, slunečnicové semínko, zlaté lněné semínko, chia a pohanku.
2) Do větší mísy dáme 1/2 hrnku nepasterizovaného (raw) zelí, slunečnicové semínko, pohanku a 1 lžičku kmínu. Toto jsou ingredience, které nebudeme mixovat.
3) Dle výkonnosti Vašeho mixéru dáme postupně nebo najednou zbylé ingredience do mixéru a promixujeme. Já ve Vitamixu nejprve umixuji cibuli, mrkev, sůl, kopr a kmín. Poté přidám mandle. A nakonec zelí, lněné semínko a chia. Mírné nepromixování je v pohodě, krekry mohou mít hrubší strukturu. Vše můžete také udělat ve svém kuchyňském robotu s „S“ nožem.
4) Umixované těsto dám do mísy k nerozmixovanému zelí, slunečnici, pohance a kmínu a dobře promíchám.
5) Vložíme na sušící plát a sušíme do křehka. Osobně mám zelné krekry radši vyšší a tak se mi suší déle. Chutnají mi ale v tomto případě více než tenké placky.
Zajímalo by mě…. Jaké je/bylo Vaše jídlo, které jste jedli stále dokola?
Přeji Vám lahodné pochutnání a vědomí, že naše JÁ nechybuje (viz. tento článek na Lahodném blogu: http://blog.lahodnosti.cz/12-kroku-k-syrove-strave/).
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Autor receptu, fotografií a textu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Typ jídla: „slanosti“, krekry
Pomůcky: food processor, mixér Vitamix, sušička
Ingredience: Chia semínka, cibule, himalájská sůl, kmín, kopr, mrkev, nepasterizované zelí, pohanka, raw mandle, slunečnicové semínko
Pomůcky: food processor, mixér Vitamix, sušička
Ingredience: Chia semínka, cibule, himalájská sůl, kmín, kopr, mrkev, nepasterizované zelí, pohanka, raw mandle, slunečnicové semínko
Facebook Comments
‹ Jak získat 5 000 nadšených a aktivních followerů na Instagramu za 3 měsíce? 21 praktických rad Zelený hrášek v dokonalé polévce s kešu (raw, vegan) ›
Slintam. Krasa. Nadhera. Ja som ficala na krekroch z kyslej kapusty pred par rokmi cele mesiace
ZVDV Klarka prajem nam nadherne dni ♡♡♡
I já celé měsíce
ZVDV krásná Maria a těším se
Právě se dosušily a jsou výborné, dík za další skvělé jídlíčko do mojí stáje.Krásný den, podle Vašich nejdivočejších představ, moje milované holčičky.
Roso Velmi rádo se děje
Moc dobré, ač jsem mírně upravila dle svých surovin. Kopr a kmín udělají v receptu kouzlo. Hezké fotografie ! Hana
Děkuji Hano, super.Ano, přesně tak, kmín a kopr je lahoda. Mám ráda ještě česnek do všemožných placiček. Super je, že se dá upravovat podle sebe a podle toho, co je doma. Také to tak dělám
Tento recept je uzasny a da se to hodne zmenit pokud nejake suroviny nejsou, proste bezva!:-)
Juuu děkuji Hanko
Také miluju. Máme to doma místo chleba. Doslova.