LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw vlašský salát

Apple-Cabbage-Slaw-1
Raw vlašský salát ve skutečnosti není vlašským salátem ani zdaleka (což je podle mě moc dobře :) ). Obsahuje totiž červené zelí a jablka. Když jsem ho ale uviděla, první, co mě napadlo bylo, že je vypadá úplně stejně jako vlašský salát. Díky jablkům a zelí je salát velmi osvěžující, nádherně voní a má svěží a lehkou chuť. Chuťově se v salátu mísí sladké a kyselé, což mám moc ráda. Nenechte se odradit názvem (nebo Vás raw vlašský salát naopak přilákal?) a směle do toho.
Zelí je skvělou potravinou v živé kuchyni. Obsahuje obrovské množství vitamínu C a vitamínu A. Je-li potřeba, čistí tělo, je vynikající pro pokožku i oči. Optimalizuje imunitní systém a navíc dost dobře chutná. Tento týden jsme na v Lahodném e-shopu (www.lahodnosti.cz) prodali několik desítek kilo bílého bio zelí. To mě inspirovalo k uveřejnění receptu se zelím. Při balení balíků jsem totiž na zelí měla obrovskou chuť. :-D
Ingredience i postup jsou snadné.

 

Co potřebujeme?

Suché ingredience:

5 šálků (dle požadovaného množství) červeného a bílého zelí, nejlépe v bio kvalitě
1 bio mrkev
1 bio jablko
3 lžíce jarní cibulky nebo bio cibule šalotky

 

Mokré ingredience:

1/4 šálku raw majonézy (postup je v samostaném receptu, klikněte ZDE)
1/4 šálku medu nebo jiného sladila (bio sirup z jakonu, agáve)
4 lžíce šťávy z bio citronu
1/2 lžičky himalájské soli
1/4 lžičky černého pepře

Postup:

Zelí nakrouháme na jemno na spiralizéru, nožem a nebo v kuchyňském robotu. Na zelí používám spiralizér, dobře se mi na spiralizéru zelí krouhá. Spiralizér má mnoho využití, kromě známých zeleninových a ovocných špaget. Na jemno nakrouháme také mrkev. Na tenké plátky (kousky) nakrájíme i jablka.
spiralizér lahodnosti.cz

K dostání na www.lahodnosti.cz za 749 Kč.

V míse smícháme všechny mokré ingredience a dobře je promícháme. Přidáme zelí, mrkev, jablko i cibulku a vše dobře smísíme. Salát ještě lépe chutná vychlazený po dobu cca 1 hodiny. Podle Jakuba je ještě lepší druhý den, kdy se chutě smísí a rozleží.
Recept na raw majonézu, včetně jejího tajemství na zcela hladkou majonézovou chuť, se dočtete v tomto samostatném článku. Majonézu doma používáme hodně do různých salátů např. s květákem nebo jako pomazánku na krekry.

raw-majonéza11

Abych Vám ulehčila hledání, přikládám ingredience potřebné na raw majonézu. Více o postupu se dočtete v článku: http://blog.lahodnosti.cz/recepty-na-raw-majonezu-a-salaty/

Na majonézu:

šálek (cca 200 g) raw a bio kešu ořechů
1/4 šálku vody
1/4 šálku šťávy z bio citronů
2-3 bio datle (sušené v raw kvalitě nebo čerstvé)
1 lžičku himalájské soli
1/2 lžičky pokrájené bio cibule (nebo cibulového prášku)
1/2 lžičky bio česneku (nebo česnekového prášku)
1/4 šálku chuťuvě vynikajícího panenského olivového oleje (výborný je např. krétský od Rapunzelu)

Home-Crafted-Mayonnaise-16

 

Přeji Vám lahodné a zdravé chutnání, Klára Hlaváčová

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

Apple-Cabbage-Slaw-1


 



Přidejte se k Facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
Klikněte zde:
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.



 


 

Apple-Cabbage-Slaw

Autor receptu: http://cafegratitude.com/our-blog/raw-take-on-the-traditional-coleslaw-and-a-raw-recipe-for-mayo.html

Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autor fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/main-dishes/apple-cabbage-slaw/

Tento článek Raw vlašský salát lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-vlassky-salat/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

4 komentáře ke článku “Raw vlašský salát

Napsat komentář k Klára Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>