Raw vlašský salát
Raw vlašský salát ve skutečnosti není vlašským salátem ani zdaleka (což je podle mě moc dobře ). Obsahuje totiž červené zelí a jablka. Když jsem ho ale uviděla, první, co mě napadlo bylo, že je vypadá úplně stejně jako vlašský salát. Díky jablkům a zelí je salát velmi osvěžující, nádherně voní a má svěží a lehkou chuť. Chuťově se v salátu mísí sladké a kyselé, což mám moc ráda. Nenechte se odradit názvem (nebo Vás raw vlašský salát naopak přilákal?) a směle do toho.
Zelí je skvělou potravinou v živé kuchyni. Obsahuje obrovské množství vitamínu C a vitamínu A. Je-li potřeba, čistí tělo, je vynikající pro pokožku i oči. Optimalizuje imunitní systém a navíc dost dobře chutná. Tento týden jsme na v Lahodném e-shopu (www.lahodnosti.cz) prodali několik desítek kilo bílého bio zelí. To mě inspirovalo k uveřejnění receptu se zelím. Při balení balíků jsem totiž na zelí měla obrovskou chuť.
Ingredience i postup jsou snadné.
Co potřebujeme?
Suché ingredience:
5 šálků (dle požadovaného množství) červeného a bílého zelí, nejlépe v bio kvalitě
1 bio mrkev
1 bio jablko
3 lžíce jarní cibulky nebo bio cibule šalotky
Mokré ingredience:
1/4 šálku raw majonézy (postup je v samostaném receptu, klikněte ZDE)
1/4 šálku medu nebo jiného sladila (bio sirup z jakonu, agáve)
4 lžíce šťávy z bio citronu
1/2 lžičky himalájské soli
1/4 lžičky černého pepře
Postup:
Zelí nakrouháme na jemno na spiralizéru, nožem a nebo v kuchyňském robotu. Na zelí používám spiralizér, dobře se mi na spiralizéru zelí krouhá. Spiralizér má mnoho využití, kromě známých zeleninových a ovocných špaget. Na jemno nakrouháme také mrkev. Na tenké plátky (kousky) nakrájíme i jablka.
V míse smícháme všechny mokré ingredience a dobře je promícháme. Přidáme zelí, mrkev, jablko i cibulku a vše dobře smísíme. Salát ještě lépe chutná vychlazený po dobu cca 1 hodiny. Podle Jakuba je ještě lepší druhý den, kdy se chutě smísí a rozleží.
Recept na raw majonézu, včetně jejího tajemství na zcela hladkou majonézovou chuť, se dočtete v tomto samostatném článku. Majonézu doma používáme hodně do různých salátů např. s květákem nebo jako pomazánku na krekry.
Abych Vám ulehčila hledání, přikládám ingredience potřebné na raw majonézu. Více o postupu se dočtete v článku: http://blog.lahodnosti.cz/recepty-na-raw-majonezu-a-salaty/
Na majonézu:
šálek (cca 200 g) raw a bio kešu ořechů
1/4 šálku vody
1/4 šálku šťávy z bio citronů
2-3 bio datle (sušené v raw kvalitě nebo čerstvé)
1 lžičku himalájské soli
1/2 lžičky pokrájené bio cibule (nebo cibulového prášku)
1/2 lžičky bio česneku (nebo česnekového prášku)
1/4 šálku chuťuvě vynikajícího panenského olivového oleje (výborný je např. krétský od Rapunzelu)
Přeji Vám lahodné a zdravé chutnání, Klára Hlaváčová
Přidejte se k Facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
Klikněte zde:
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.
Autor receptu: http://cafegratitude.com/our-blog/raw-take-on-the-traditional-coleslaw-and-a-raw-recipe-for-mayo.html
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Autor fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/main-dishes/apple-cabbage-slaw/
Tento článek Raw vlašský salát lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-vlassky-salat/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: food processor, kuchyňský robot, mixér Vitamix, spiralizér
Ingredience: bílé hlávkové zelí, červené hlávkové zelí, citronová šťáva, himalájská sůl, jablka, mrkev, panenský olivový olej, pepř, raw kešu, šalotka, sirup z agáve, sirup z jakonu
‹ Raw salát z marinované brokolice a žampionů Pesto presto (raw špagety s avokádovo – bazalkovým pestem) ›
Tento šalát rozhodne vyskúšam
Juj A dej vědět Maria
Ach este som sa k nemu nedostala. Robila som dalsiu varku kelovych čipsov, uzivam si kel teraz.
Klarka krasna, zdravim ZVDV :*
I pouhá zmínka o Tvých kelových čipsech mi nedá spát Jsi Mistr čipsů…
ZVDV krásná Maria