LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw veganský „vaječný“ koňak

Mám pro Vás dárek. Jsem z něj nadšená a mám chuť se o něj podělit hned teď. Možná i Vy máte vaječný koňak spojený s něčím milým a vánočním. Já jsem si hned vzpomněla na svoji krásnou babičku, která vaječný koňak milovala. A i když mě ten s alkoholem nikdy nechutnal, mám před očima to, jak si ho moje babička vychutnávala sedící v houpacím křesle a vyprávějící přáběhy. Možná i Vám se vybaví podobné nádherné vzpomínky.

Raw-Vegan-EggnogFB-e1419207784206

Ne, není to překlep. Veganský „vaječný“ koňak? Ano, i to je možné… Když Amie Sue uveřejnila tento vánoční a velikonoční recept, úplně jsem zajásala. A co je na tom nejlepší, on tak skutečně chutná.
Amie Sue popisuje, že když koňak udělala, chodila po domě a dávala všem ochutnat, aby měla seriózní zpětnou vazbu. A její neteř se trošku napila a říká: „Fuj, odporné.“ Amie Sue se lekla a v tu chvíli neteř dodala: „Chutná to úplně stejně jako vaječný koňak.“ :-D
Pojďme si hrát. Udělejme na svých blízkých lahodný test: připravme jim tento super zdravý, veganský a raw vaječný koňak a nechme je hádat, o co se jedná a zda poznají rozdíl. Jak se test povedl? Máte-li chuť, napište do komentářů.
Koňak se dá skvěle použít i do včelích úlků a to jak do jejich raw varianty, tak i do té běžné. Dát raw koňak i do běžné varianty úlků má smysl: mohou je děti a hned je cukroví zdravější. A chutnější. :)

Co potřebujeme? (na 4 šálky)

2 šálky raw mandlového mléka (postup je níže. Na mléko potřebujeme 1 šálek mandlí)
1/2 šálku kešu ořechů, namočených na 2+ hodiny
1 velký, předem zmrazený, bio banán
4 velké datle Medjool, sušené nebo čerstvé
1 lžíci panenského za studena lisovaného kokosového oleje
1 lžíci prášku z lucumy
1 lžíci sirupu z agáve nebo z jakonu
2 lžičky bio vanilkového prášku
1/2 lžičky muskátového oříšku
1/2 lžičky skořice

eggnog

Dáme zmrazit banán na několik hodin a namočíme ořechy (kešu ořechy cca 2 hodiny, mandle cca 6-8 hodin). Kešu ořechy dodají koňaku krémovou konzistenci.
Namáčecí vodu z ořechů slijeme. Mandle v této fázi oloupeme. Slupka jde z dlouho namočených ořechů krásně dolů. Oloupáním mandlí zachováme světlou barvu koňaku.
Mandlové mléko připravíme tak, že 1 šálek mandlí dobře rozmixujeme se 2 šálky vody. Slijeme přes hustý cedník nebo plátno a mandlové mléko je na světě.
Do mixéru tedy dáme 2 šálky mandlového mléka, zmražený banán, kešu, datle (samozřejmě bez pecek, pokud máte čerstvé), kokosový olej, lucumu, sladidlo, vanilku, muškátový oříšek a skořici. Mixujeme 1-3 minuty ve vysokorychlstním mixéru.
Lze pít hned nebo chutná skvěle i po zchlazení.
Místo mandlového mléka můžeme použít i vodu, ale doporučuji využít mandlové mléko, dodá koňaku harmonickou a plnou chuť. Pokud jako sladilo nepoužíváte datle nebo agáve či jakon, můžete použít cokoliv jiného, výsledná chuť se vždy liší podle použitého sladidla.
almond-milk

Domácí mandlové mléko

Přeji Vám lahodné vánoce, užijte si tento lahodný dárek přímo u vánočního stromečku. Myslím na Vás a oceňuji Vás, Klára Hlaváčová
P.S. Tento týden uveřejním ještě recept na raw sváteční štolu, kterou jsem zasílala svým odběratelům Lahodných receptů a která se ke koňaku skvěle hodí.
99bef9e0-44d0-4902-89f2-c5ac1f23a3b7

Raw sváteční štola nejen na vánoční stůl

P.S.S. Chcete dostávat naše recepty? Zadejte svůj e-mail do políčka níže.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/smoothies-juices-nut-milks/raw-eggnog/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Raw veganský „vaječný“ koňak lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-vegansky-vajecny-konak/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Raw-Vegan-EggnogFB-e1419207784206




Facebooková skupina „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.



 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest3Email this to someone

2 komentáře ke článku “Raw veganský „vaječný“ koňak

  • Rosana napsal:

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, aku ma tento liker pribliznu dobu trvanlivosti? V pripade ze sa tam prida alkohol.
    Dakujem

    • Klára napsal:

      Rosano, popravdě netuším. Ale alkohol je skvělý konzertvant, tedy tuším, že pokud to nevypijete hned, vydrží to celé svátky :-D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>