LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw sváteční štola (sladký chléb)

Úžasně lahodný recept, který v různých obměnách děláme často doma na slano se sušenými rajčátky nebo s řapíkatým celerem, kmínem a kurkumou. Varianta totoho „živého“ chleba mě nenapadla, dokud mi ji neposala Amie Sue. A pokud před sušením tuto štolu „pocukrujete“ kokosem nebo kokosovým cukrem, iluze vánoční nebo velikonoční štoly je na světě. Co se chuti týče, předčí tu pečenou stonásobně. Je vynikající.

99bef9e0-44d0-4902-89f2-c5ac1f23a3b7

Udělat lze ve více variantách, hutnější nebo naopak lehčí. Čtěte dále.

Co potřebujeme?

Food processor nebo mixér
sušičku

Suché ingredience:

1 šálek mandlové drtě (vysušené) (udělané z celých raw mandlí)
1/4 šálku bio lněného semínka (hnědé nebo zlaté)
2 polévkové lžíce psyllia
2 lžičky bio cejlonské skořice
1/2 lžičky himalájské soli

Mokré ingredience:

2 šálky vlhké mandlové drtě (udělané z celých raw mandlí)
2 šálky rozmačkaných bio banánů
1/4 šálku datlové pasty (raw datle rozmixované s trochou vody)
3 lžíce sirupu z agáve nebo ještě lépe z jakonu
1 lžička vanilkového prášku
1 šálek raw rozinek v bio kvalitě
1/2 šálku pokrájených bio vlašských ořechů
1 šálek na hrubo nakrájených bio banánů (aby ve vánočce byli celé kousky banánů)
Nyní nastává ta pravá živá alchymie. Spoustu věcí můžeme nahradit jednoduššími ingrediencemi.
Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka, které je skvělé i pro děti (drť vydrží v lednici asi 3 dny). Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Mandlovou drť použijeme na recept.
Zbylé ořechové mléko je úžasně lahodné. Dosladíme ho např. sirupem z jakonu a okořeníme bio vanilkou. Nebo přidáme raw kakaový prášek a hned máme na světě zdravé kakao.

a09bd302-1ab4-41ae-ace8-a41dfecf9222

To, co nám tedy zbude při výrobě mandlového mléke je mandlová drť. Použijeme jí, pokud chceme mít štolu krásně nadýchanou. Pokud se zrovna mandlové mléko nechystáte připravovat, lze nasucho rozemlít mandle na mouku a tu využít místo drti. V takovém případě ale bude štola hutná – asi jako je klasická z mouky.
Mandlová mouka vypadá takto:

7c70500e-5378-448a-91dc-c8395b0d7735

Postup:

Ať již použijete mandlovou drť nebo mouku, postup je následující:
1) V mixéru nebo food processoru zpracujeme madlovou drť nebo mouku, lněné semínko, psyllium, skořici a sůl.
2) Do velké mísy dáme mandlovou drť nebo mouku, rozmačkané banány, datlovou pastu, agáve, vanilku, rozinky a pokrájené vlašské ořechy. Pokrájené banány zatím nepřidáváme. Ingredience promícháme rukama.
3) Nyní přidáme na kousky nakrájené banány a zlehka promícháme. Chceme, aby kousky banánů ve vánočce zůstali celé a nebyly zcela rozmačkané.
4) Vytvarujeme tvar štoly a dáme sušit na 1-2 hodiny na 42°C. Pokud chcete na štole udělat krustu, sušte ji na 65°C, pamatujte ale, že se tím vzdáte raw kvality.
5) Zlehka prosušenou štolu vyndejte ze sušičky a nakrájejte na díly (jako na obrázku). Poté sušte do 42°C dalších cca 6 hodin. Neměla by být zcela vysušená.
6) Můžete ji podávat ještě teplou ze sušičky nebo ji pokaždé zlehka v sušičce ohřát.
Skladovat lze v ledničce v uzavřené nádobě 3-5 dní. Ona Vám ale tak dlouho stejně nevydrží. ;)

8681d123-d6ea-4fea-91ff-5f68978478fb

Skvěle chutná např. s raw čokoládovou pěnou podle osobní kuchařka Mirandy Kerr, recept ZDE.

čokoládová-pěna

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Přeji Vám nádherný sváteční čas, Klára Hlaváčová

 





Facebooková skupina „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.




 

99bef9e0-44d0-4902-89f2-c5ac1f23a3b7

 

Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/artisan-breads/raw-country-living-banana-bread/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Raw sváteční štola (sladký chléb) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-svatecni-stola-sladky-chleb/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest4Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>