Raw štrůdl (pro mě ten nejlepší štrůdl na světě)
V poslední době ke mě přichází inspirace na recepty, které na první pohled vypadají velmi složitě. Pravda, na druhý pohled mnohdy také. Ve skutečnosti jsou ale jednoduché a rychlé. V jednoduchosti je krása, ale v efektu také. Tento štrůdl je přesně takový. Vypadá dokonale a přitom je jednoduchý a rychlý. Chuťově je to nejlepší štrůdl na světě, který jsem kdy jedla. Recept vymyslela a upravila moje inspirativní přítelkyně Tara Nováková a když jsem ho u ní na návštěvě jedla, měla jsem pocit, že jsem v sedmém nebi. Tímto ještě jednou oceňuji partnera Tary Iva, že mi kousek štrůdlu nechal. Prý to bylo tak tak.
Tento štrůdl si navíc jako polotovar můžete připravit do zásoby. Takže pak už jen vytáhnete placku, potřete jí, šup šup nakrouháte jablka, zasypete skořicí… Voila! A podáváte fantastické jídlo.
Tekutý štrůdl:
A pokud máte chuť na chuť štrůdl, ale nechce se Vám nic podobného vytvářet, udělejte si ten tekutý. Znáte recept na „tekutý“ štrůdl? To dáte do mixéru 4 jablka, 1 banán, špetku skořice a vanilky a trochu sladidla. Umixujete – a tekutý štrůdl je na světe. No dobře, můžeme tomu říkat i smoothie.
A teď tedy k „pevnému“ štrůdlu.
Co potřebujeme? Pro zobrazení ingrediencí klikněte na fialový text
sušičku, vložku na tekuté suroviny nebo pečící papír
mixér
struhadlo nebo food processor
Na těsto (2 placky):
8 bio jablek
1 bio banán
2 lžičky aromatické cejlonské skořice
Na potření:
8 lžic mandlového másla (nejlépe skutečně bílého a chuťově nejlepšího, jako je toto ZDE)
6 lžic kokosového másla z mladých kokosů (rozpuštěného)
3 lžičky medu nebo jiného syrového sladidla
Náplň:
5 jablek (červených nebo zelených)
1 šálek rozinek sultánek, black bukhara a nebo sušených třešní
1/2 šálku nasekaných syrových vlašských ořechů nebo raw mandlí
1 lžíci medu nebo jiného syrového sladidla
1 a 1/2 lžíce bio skořice
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička vanilkového prášku (aromatického a nebo vanilkového lusku)
1) Suroviny na těsto rozmixujeme. Nemusíme mixovat zcela do hladka, menší kousky jsou dobré. Na sušící plát dáme vložku na tekuté potraviny a nebo pečící papír. Těsto vlijeme na plát, rovnomerně rozetřeme. Vrstva by měla být spíše silnější, aby se nám placka netrhala.
2) Sušíme cca 8-12 hodin. Placky si můžeme nasušit i dopředu a skladovat v chladu a suchu. Vydrží velmi dlouho.
3) Necháme si rozpustit kokosové máslo z mladých kokosových ořechů (buď ve vodní lázni a nebo mým oblíbeným způsobem v sušičce.
4) Smícháme mandlové máslo, kokosové máslo a sladidlo. Směsí potřeme usušenou placku (nebo dvě).
5) Nakrouháme jablka a zasypeme je skořicí. Pokud máme kyselejší jablíčka, můžeme přidat trochu sladila, např. kokosový nektar nebo jiné raw sladidlo.
6) Nastrouhaná jablka dále pokapeme citronem, přidáme rozinky nebo třešně. Dále ořechy a vanilkový prášek nebo lusk. Celou směs dobře promícháme.
7) Mírně vytlačíme přebytečnou vodu z jablek (ale zase ne moc, jablka chceme mít šťavňatá) a poklademe rovnoměrně na placku potřenou mandlovým a kokosovým máslem.
8) Nyní štrůdl můžeme zabalit, Pomůžeme si pečícím papírem nebo vložkou na tekuté suroviny, na které jsme placku sušili a kterou pod plackou stále máme. Štrůdl krásně těsně zavineme.
9) Hotovo. Vložíme na chvíli do lednice a poté nakrájíme. Božský štrůdl je, když se ještě trochu rozleží, řekněme cca 4 hodiny.
Otázkou tedy je: vyzkoušíte tekutý štrůdl nebo ten na obrázcích?
Přeji Vám nádherné radostné chvíle,
Klára Hlaváčová
Nakupte si veškeré ingredience a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
www.lahodnosti.cz - Vše pro živou stravu na jednom místě
Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Autor receptu: Tara Nováková
Fotografie, provedení a text: Klára Hlaváčová
Typ jídla: cukroví, dezert, dezerty, pro dětské oslavy, raw cukroví, raw nápoje, snídaně, svačina
Pomůcky: mixér, sušička, vložka na tekuté suroviny
Ingredience: banány, bio vanilkové lusky, citronová šťáva, jablka, kokosové máslo, mandle, mandlové máslo, med, rozinky, sirup z agáve, skořice, třešně, vanilkový lusk, vlašské ořechy
Pomůcky: mixér, sušička, vložka na tekuté suroviny
Ingredience: banány, bio vanilkové lusky, citronová šťáva, jablka, kokosové máslo, mandle, mandlové máslo, med, rozinky, sirup z agáve, skořice, třešně, vanilkový lusk, vlašské ořechy
Facebook Comments
‹ Markus Rothkranz: Nejjednodušší sladkost na světě (a nejzdravější) Raw marinovaný nebramborový salát s majonézovou zálivkou ›
Nadhera,pustim se do toho!
Zdenko, dej vědět, jak se povedlo a jak chutnalo
mňam
Vyzkoušela jsem raw štrůdl a musím souhlasit že je nejlahodnější,těším se na další
Jee, ano ano Také jsme se ho doma nemohli dojíst Taková plná chuť, lahodná..
Dakujem, skvely recept. Trochu namahy, ale sladka odmena
Pozdravujem
Roman
Rádo se děje Romane A když jsou předem nasušené placky, tak už je to pak docela rychlovka…