LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Svěží raw špenát, který si zamilujete

špenát detail

Krásné slunečné počasí už je téměř na denním pořádku. V takových časech vždy dostávám chuť na něco lehkého, lehce stravitelného a přitom chuťově vynikajícího a přirozeného.

V poslední době jsem se zamilovala do raw špenátu, který mi poprvé připravila Anička Hýžová v rámci Školy živé stravy. Už je to asi dva měsíce, ale špenát máme od té doby dvakrát i třikrát do týdne. Místo známého výroku „zase králík“ u nás občas zazní „zase špenát“.

Jak bych tento špenát popsala chuťově? Je velice lehký, zároveň zasytí. Obsahuje ingredience, které uspokojí chuťové pohárky, sladké, kyselé, kořeněné, pikantní i jemné. Ano, je to možné. Čerstvá chuť špenátu a nádherná svěží vůně mi připomínají, jak chutná zdraví.

Pojďme na to. Recept je rychlý, cca 15 minut a je hotovo. Jím ho samotný nebo se sušenými krekry. Dobrý je také jako pomazánka na cuketku nebo jako „dip“ k sladké kapii nebo červené paprice. Výborně se hodí i jako příloha k mrkvovo – semínkovým kuličkám nebo k „raw knedlíku“. Recept na „raw knedlík“ a „mrkvovo – semínkové“ kuličky přinesu příště.

Recept na špenát jsem mírně pozměnila, zejména jsem přidala více sušených rajčat, které miluji. V původním receptu jich je méně (30 g) a tak si můžete připravit variantu, která Vám osobně vyhovuje. Také někdy pro zjemnění přidám lžičku medu nebo 1 datli.

špenát talíř

 

Co potřebujeme? (na 2 – 4 porce)

1 avokádo (cca 150 g), nejlépe odrůdy Hass
šťávu z 1 a 1/2 citronu

1 (50 g) červená cibule

1 – 2 stroužky (16 g) česneku
1/2 lžičky bio kurmumy
100 g sušených rajčat (namočených na cca 2 hodiny, vodu uchováme)
4 hrsti špenátu (cca 250 g) (nejlépe chutná baby špenát domácí nebo v bio kvalitě)
Dle chuti můžeme na zjemnění přidat špetku soli (není nutné, rajčata jsou solená), 1 lžičku medu nebo 1 datli. Přidávejte až naposledy podle vlastní chuti nebo nepřidávejte vůbec.

210520141296

 

Vše mixujeme dohladka. Vodu ze sušených rajčat nevyléváme, ale přidáme jí do mixování podle požadované konzistence. Vodu přidáváme po troškách, protože samotný špenát také pustí trochu vody

 

špenát thermomix

Bazalka Hradec Králové – Škola živé stravy Anny Hýžové

 

špenát

 

špenát raw

 

špenát talíř

 

špenát detail

Klára, za www.lahodnosti.cz

Najdete nás na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti

Autor fotografií: Anna Hýžová, Luboš Hýža a Klára Hlaváčová

 Článek povoluji šířit nekomerčním způsobem i s doprovodnými fotografiemi se všemi aktivními odkazy a s odkazem na www.blog.lahodnosti.cz včetně celé této poznámky.  Děkuji.

Typ jídla:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

1 komentář ke článku “Svěží raw špenát, který si zamilujete

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>