LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw rajčatovo-bazalkový sýr s Irským mechem

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread4
Občas těm, kdo zkouší raw stravu nebo o ní uvažují (či ji dokonce už žijí) mohou chybět určité potraviny, resp. chutě. Občas si mezi smoothiem a lahodným pudingem vzpomenu jaké by to bylo jíst chléb a sýr. Ovšem chléb a sýr, který mi prospívá, po kterém se cítím báječně a jehož jedením jsem zdravější a krásnější.
Mám pro Vás vynikající zprávu! Pokud Vám chybí chléb a sýr, poslední výmluva právě padla! Recept na úžasný chléb podle Amie Sue jsem na Lahodném blogu uveřejnila ZDE: blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/
A recept na raw sýr podle Amie Sue se dozvíte právě teď. Řekněte sami, není živá strava prostě úžasná?

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread7

Pokud si k sýru dáte i zmiňovaný cibulový chléb, máte v tu ránu menu, které sestavila (a nafotila) Tara Nováková a které my doma jíme již třetí den. :-D Právě se mi v sušičce suší již třetí šiška cibulového chleba. Jestli se toho nepřejíme teď, tak nikdy. ;)

 

3 4

Amie Sue k docílení sýrové chuti (i vzhledu) používá probiotickou kulturu a citronovou šťávu. Jednoduché a vynikající.

Co potřebujeme?

Na základ sýru:

2 šálky na slunci sušených raw kešu, namočených 2 hod.
1 šálek vody
1 lžička probiotik (např. v kapslích – zakoupíte např. v lékárně)

Po fermentaci:

1/4 lžičky himalájské soli
1 lžičky citronové šťávy
1/2 šálky čerstvé nakrájené bazalky
1/2 šálku raw sušených rajčátek 
2 lžičky lahůdkového droždí (nemusí být)
1 lžíce irského mechu (nemusí být)

Raw-Sun-dried-Basil-Cheese1

Příprava a fermentace:
Kešu ořechy namočíme asi na 2 hodiny. Poté vodu slijeme. Kešu, vodu a probiotika promixujeme v mixéru na hladkou hmotu. Nyní máme několik možností, jak se sýrem naložit a nechat ho fermentovat.

 

 Můžeme zvolit složitější variantu a sýr přendat do plátýnka nebo plenky, umístit do cedníku a zatížit něčím těžším. Takto nechat fermentovat 24-48 hodin při pokojové teplotě. Tímto způsobem připravuje sýr i Amie Sue. Já ho právě teď také testuji, takže později zkušenosti dopíšu.

 

Raw-Sun-dried-Basil-Cheese12

Raw-Sun-dried-Basil-Cheese13

Raw-Sun-dried-Basil-Cheese14

fermentace4

Nebo můžeme zvolit jednodušší variantu, kdy sýr přendáme do misky a necháme fermentovat při pokojové teplotě cca 8-12 hodin. Tuto variantu jsem zvolila napoprvé já podle zkušeností Tary. Tara má s přípravou sýrů velké zkušenosti a takto udělaný sýr je skutečně famózní.

 

5555

 

Výsledek se liší v tom, že v prvním případě je sýr tužší bez přebytečné vody a dá se i nakrájet. Ve druhém případě je spíše jako pomazánkový sýr, měkčí a vláčnější.
Pokud nepřidáte Irský mech, sýr bude spíše jako pomazánka nebo tvaroh. Pokud Irský mech přidáte, sýr má krásný tvar, dá se krájet a celkově má více konzistenci tužšího sýru. Více informací o Irském mechu, který hojně používá Markus Rothkranz, se dozvíte v článku zde: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
Irský mech dobře propláchneme, namočíme cca na 2 hodiny do vody a poté ho umixujeme. Takto zpracovaný ho dáme po jedné lžíci do sýru. V lednici takto připravený mech vydrží asi 5 dní.

 

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread9

Co se týče doby fermentace, je možné fermentovat kratší dobu (8 hodin) pro jemnější chuť nebo až dva dny pro výraznou chuť. Pokud takto děláte ořechový sýr poprvé, během procesu ochutnávejte. :)

 

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread1
Po fermentaci: 
Namočíme sušená rajčátka. Fermentovaný sýr přendáme do větší mísy a vmícháme do něj namočená, vyždímaná a nakrájená sušená rajčátka, himalájskou sůl, citronovou šťávu, pokrájenou bazalku a pokud chceme tak lahůdkové droždí a Irský mech.
Sýr vložíme do libovolné nádoby. Nejlepší jsou nerezová tvořítka, která vykouzlí kulatý tvar sýru. Já je nemám, tak jsem sýr vložila do dortové formy a vytvarovala podél jedné ze stěn.

Sun-Dried-Tomato-and-Basil-Cheese1

Sun-Dried-Tomato-and-Basil-Cheese2

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží sýr v lednici 5-7 dní.
Vynikající je i bez fermentace, tedy bez probiotické kultury, kdy chutná jako pomazánka. S probiotickou kulturou ale chutná více jako sýr.
Můžete si ho namazat na raw chléb, krekry nebo nakrájet na salát jako „balkánský sýr“.

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread2

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread3
Co na to říkáte? Dejte mi vědět :) Také pro Vás právě padla poslední chuť na vařenou stravu?
Přeji lahodné chutnání, Klára Hlaváčová

Raw-Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread96

1

Raw-Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread98

2




Přidejte se k Facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
Klikněte zde:
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.



Raw-Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread99

Sun-dried-Tomato-and-Basil-Cheese-Spread4

Autor receptu a fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/spreads-cheeses/raw-sun-dried-tomato-and-basil-cheese-spread/
Autor textu a překladu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Autor fotografií a „odborná inspirace“: Tara Nováková
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

10 komentářů ke článku “Raw rajčatovo-bazalkový sýr s Irským mechem

Napsat komentář k Raw pomazánka – krémový kešu „sýr“ | LAHODNÝ BLOG Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>