Raw rajčatovo-bazalkový sýr s Irským mechem
Občas těm, kdo zkouší raw stravu nebo o ní uvažují (či ji dokonce už žijí) mohou chybět určité potraviny, resp. chutě. Občas si mezi smoothiem a lahodným pudingem vzpomenu jaké by to bylo jíst chléb a sýr. Ovšem chléb a sýr, který mi prospívá, po kterém se cítím báječně a jehož jedením jsem zdravější a krásnější.
Mám pro Vás vynikající zprávu! Pokud Vám chybí chléb a sýr, poslední výmluva právě padla! Recept na úžasný chléb podle Amie Sue jsem na Lahodném blogu uveřejnila ZDE: blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/
A recept na raw sýr podle Amie Sue se dozvíte právě teď. Řekněte sami, není živá strava prostě úžasná?
Pokud si k sýru dáte i zmiňovaný cibulový chléb, máte v tu ránu menu, které sestavila (a nafotila) Tara Nováková a které my doma jíme již třetí den. Právě se mi v sušičce suší již třetí šiška cibulového chleba. Jestli se toho nepřejíme teď, tak nikdy.
Amie Sue k docílení sýrové chuti (i vzhledu) používá probiotickou kulturu a citronovou šťávu. Jednoduché a vynikající.
Co potřebujeme?
Na základ sýru:
2 šálky na slunci sušených raw kešu, namočených 2 hod.
1 šálek vody
1 lžička probiotik (např. v kapslích – zakoupíte např. v lékárně)
Po fermentaci:
1/4 lžičky himalájské soli
1 lžičky citronové šťávy
1/2 šálky čerstvé nakrájené bazalky
1/2 šálku raw sušených rajčátek
2 lžičky lahůdkového droždí (nemusí být)
1 lžíce irského mechu (nemusí být)
Příprava a fermentace:
Kešu ořechy namočíme asi na 2 hodiny. Poté vodu slijeme. Kešu, vodu a probiotika promixujeme v mixéru na hladkou hmotu. Nyní máme několik možností, jak se sýrem naložit a nechat ho fermentovat.
Můžeme zvolit složitější variantu a sýr přendat do plátýnka nebo plenky, umístit do cedníku a zatížit něčím těžším. Takto nechat fermentovat 24-48 hodin při pokojové teplotě. Tímto způsobem připravuje sýr i Amie Sue. Já ho právě teď také testuji, takže později zkušenosti dopíšu.
Nebo můžeme zvolit jednodušší variantu, kdy sýr přendáme do misky a necháme fermentovat při pokojové teplotě cca 8-12 hodin. Tuto variantu jsem zvolila napoprvé já podle zkušeností Tary. Tara má s přípravou sýrů velké zkušenosti a takto udělaný sýr je skutečně famózní.
Výsledek se liší v tom, že v prvním případě je sýr tužší bez přebytečné vody a dá se i nakrájet. Ve druhém případě je spíše jako pomazánkový sýr, měkčí a vláčnější.
Pokud nepřidáte Irský mech, sýr bude spíše jako pomazánka nebo tvaroh. Pokud Irský mech přidáte, sýr má krásný tvar, dá se krájet a celkově má více konzistenci tužšího sýru. Více informací o Irském mechu, který hojně používá Markus Rothkranz, se dozvíte v článku zde: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
Irský mech dobře propláchneme, namočíme cca na 2 hodiny do vody a poté ho umixujeme. Takto zpracovaný ho dáme po jedné lžíci do sýru. V lednici takto připravený mech vydrží asi 5 dní.
Co se týče doby fermentace, je možné fermentovat kratší dobu (8 hodin) pro jemnější chuť nebo až dva dny pro výraznou chuť. Pokud takto děláte ořechový sýr poprvé, během procesu ochutnávejte.
Po fermentaci:
Namočíme sušená rajčátka. Fermentovaný sýr přendáme do větší mísy a vmícháme do něj namočená, vyždímaná a nakrájená sušená rajčátka, himalájskou sůl, citronovou šťávu, pokrájenou bazalku a pokud chceme tak lahůdkové droždí a Irský mech.
Sýr vložíme do libovolné nádoby. Nejlepší jsou nerezová tvořítka, která vykouzlí kulatý tvar sýru. Já je nemám, tak jsem sýr vložila do dortové formy a vytvarovala podél jedné ze stěn.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží sýr v lednici 5-7 dní.
Vynikající je i bez fermentace, tedy bez probiotické kultury, kdy chutná jako pomazánka. S probiotickou kulturou ale chutná více jako sýr.
Můžete si ho namazat na raw chléb, krekry nebo nakrájet na salát jako „balkánský sýr“.
Co na to říkáte? Dejte mi vědět Také pro Vás právě padla poslední chuť na vařenou stravu?
Přeji lahodné chutnání, Klára Hlaváčová
Přidejte se k Facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
Klikněte zde:
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.
Autor receptu a fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/spreads-cheeses/raw-sun-dried-tomato-and-basil-cheese-spread/
Autor textu a překladu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Autor fotografií a „odborná inspirace“: Tara Nováková
Typ jídla: hlavní jídla, oběd, raw sýry, saláty
Pomůcky: formičky, mixér Vitamix, plátýnko na ořechový mléka
Ingredience: bazalka, citronová šťáva, himalájská sůl, Irský mech, probiotická kultura, raw kešu, sušená rajčata
Pomůcky: formičky, mixér Vitamix, plátýnko na ořechový mléka
Ingredience: bazalka, citronová šťáva, himalájská sůl, Irský mech, probiotická kultura, raw kešu, sušená rajčata
Facebook Comments
‹ Chia pohár s kešu mlékem a 100% kakaovou hmotou Jemná raw čokoláda podle Markuse Rothkranze s „marcipánem“ ›
Kde koupím to plátýnko na sýr, nebo mléko?
Terezko, nevím… Dříve jsem cedila přes dětskou plínku nebo cedník, ale je to zdlouhavé… Nyní používám toto: http://www.lahodnosti.cz/veggiefino-na-vyrobu-rostlinneho-mleka
Již sehnali jsme dodavatele a pytlík již máme http://www.lahodnosti.cz/pytlik-na-vyrobu-orechoveho-mleka-bavlneny
[…] Raw rajčatovo-bazalkový sýr s Irským mechem […]
Hmmm….recept mi pripomina leto a cherry rajcatka…. cerstve utrzena u biozelinare. To je fantasticka chut:-)
Ano ano a už se to blíží
Klarko,co ted? Mixovala jsem kesu orechy s vodou a probiotikum a rovnou jsem pridala irsky mech. Tipuju ze fermentovat pres platynko asi nepujde? Ale ja jdu do toho a zkusim to. Dam vedet….
Zdenko, ale myslím, že by mohlo jít, otázkou ale zůstává, jaká bude chuť fermentovaného mechu? Přidávala jsem mech až posléze a promíchala ten fermentovaný sýr s mechem, jako natírací sýr.
Dej vědět, super, to se těším
Klarko ten syr ma byt nakysly? Jeste jsem ho nedodelala. Dva dny jsem ho fermentovala a docela zkysnul. Ten irsky mech vyfermentoval napovrch.
Zdravi Zdenka.
Zdenko ano, ten sýr jak je fermenotovaný tak nakysne. A pokud je to moc, chce to fermentovat kratší čas. Základem je taky dobré promíšení ingrediencí.