LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw čokoládové Brownies s chilli papričkou

SAM_7347

Přináším další recept, který se velmi podobá svému pečenému originálu a uspokojuje tak naše chuťové buňky léta navyklé na vařenou a pečenou stravu. U nás v rodině je tento nejoblíbenější.

Čokoládové dezerty mám moc ráda, i když si je dopřávám jen občas. Tento pikantní dezert je vynikající a ocení ho úplně všichni. Pokud ho děláme pro děti, vynecháme chilli koření a nebo ho přidáme méně. Varianta s chilli papričkou je chuťově velmi výrazná, svěží a nová. „Živé“ čokoládové brownies s chilli papričkou chutná i těm, kdo živou stravu běžně nejedí. Pokud máte raději čistě tradiční čokoládovou chuť, vynechte skořici, badyán i kajenský pepř.

 

Dezert je jednoduchý a rychlý na přípravu (odhaduji cca 30 minut). Body sklízí hlavně jedinečnou vynikající chutí a rychlou přípravou. Nic nemusíme sušit, hotový dezert pouze na chvíli zchladíme. Jediné co je třeba udělat předem, je namočit ořechy cca na 6 -8 hodin.

SAM_7344

Snažte se používat co nejvíce ingrediencí skutečně v raw kvalitě. Skutečné raw ořechy a raw sušené ovoce se totiž lépe tráví, optimalizují metabolismus a takové potraviny pak přispívají k naší ideální váze. Tzn. že hodně štíhlí lidé naberou zdravě na váze a lidé, co chtějí pár kilo shodit, zeštíhlí. V tomto je živá strava vskutku geniální. Uvedené platí hlavně u žen. Muži, kteří chtějí nabrat nějaké to kilo navíc většinou do svého životního stylu potřebují přidat nějaký ten sport.

 

Co potřebujeme:

Základní směs

400 g vlašských ořechů nebo pekanových ořechů namočených zhruba na 8 hodiny nebo déle

100 g rozinek sultánek

97 g datlí

50 g kvalitního raw kakaového prášku (nyní v e-shopu Lahodnosti za skvělou cenu 150 g za 69 Kč)

1 lžíce cejlonské skořice

2 lžičky vanilkového prášku

2 lžičky badyánu (na jemno umletého)

1 – 2 lžičky kajenského pepře (nebo kousek chilly papričky)

2 lžíce (30 ml) vody

Do mixéru nebo kuchyňského robota dáme ořechy a rozmixujeme je na konzistenci mouky a nebo o trochu hruběji. Nemixujte je příliš dlouho, protože potom pustí hodně oleje. Poté přidáme rozinky a datle a mixujeme tak, aby se směs promísila. Přidáme kakaový prášek, skořici, badyán, vanilku a kajenský pepř. Směs dobře promísíme.

V případě potřeby přidáme vodu a směs prohněteme do podoby těsta. Těsto rozložíme do dortové formy a upěchujeme.

 

Poleva

170 g (1/2 hrnku) agávového sirupu

60 ml (1/4 hrnku) rozpuštěného kokosového oleje

50 g (2/3 hrnku) kakaového prášku

 

Rozmichujeme sirup z agáve a kokosový olej. Poté přidáme kakaový prášek a rozmixujeme do hladka.

Dezert polevou potřeme a dáme do lednice na 1 – 2 hodiny nebo méně (dle nedočkavosti). Zchlazený dezert nakrájíme na 12 – 16 kousků.

SAM_7340

Dobrou chuť!

 

Poznámka k datlím (a kešu ořechům): 

V současné době nejsou na českém trhu k dispozici raw (syrové) datle. Upozorňuji tedy, že uvedené datle nejsou raw. Nabízené datle jsou v bio kvalitě a chuťově vynikající. Pro striktní vitariány doporučuji místo datlí používat zatím raw rozinky, např. exotičtější druhy jako je Green KhorogBlack Bukhararozinky Manuka a Black BeautiesStejná situace je aktuálně na trhu s kešu ořechy.

 green khorog rozinky raw bio

Pokud máte u nás na e-shopu přihlášený newsletter (novinky zasílané e-mailem), jakmile budou raw datle a raw kešu na trhu, upozorníme Vás e-mailem. Zasílání novinek si můžete jednoduše aktivovat na hlavní stránce e-shopu Lahodnosti zcela dole.

 rozinky-black-beauties-zive-bio-b394bdd9-350x350

 

SAM_7349

 

SAM_7335

 

SAM_7351

 

SAM_7331

 

 

SAM_7338

Klára, www.lahodnosti.cz

Najdete nás na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti

Autor fotografií: Klára Hlaváčová

 

Inspirace k receptu ze skvělé knihy Judity Wignall: Živá kuchyně, cesta ke zdraví (2014)

Článek povoluji šířit nekomerčním způsobem i s doprovodnými fotografiemi se všemi aktivními odkazy a s odkazem na www.blog.lahodnosti.cz včetně celé této poznámky.  Děkuji.

Typ jídla:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest104Email this to someone

6 komentářů ke článku “Raw čokoládové Brownies s chilli papričkou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>