Raw cibulový chléb a krásná chlebová struktura díky Irskému mechu
V poslední době mám v oblasti živého jídla velkou chuť na raw chléb a raw ořechový sýr. Chuťově jsou mi nyní nejbližší gurmánské recepty Amie Sue. A tento raw chléb je skutečně skvostný, 100% lahodný a přitom dost jednoduchý.
S přítelkyní Tarou jsme se rozhodly udělat tento chléb ve stejnou dobu a tak se můžete podívat i na další fotografie chleba před sušením a po sušení, které během přípravy vytvořila Tara. Cítím obrovské nadšení. Chléb se mi právě při psaní receptu dosušuje v sušičce a celý domov je provoněný láskou, péčí a cibulkou.
K receptu je potřeba vysokorychlostní mixér a sušička (nejlépe Excalibur – v sušičkách s dírou uprostřed nevytvarujete bochník chleba).
Přeji Vám, ať Vaše tělo touží po živých chutích, které mu svědčí.
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale i nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Na jednu šišku chleba potřebujeme: (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
2 šálky raw mandlí v bio kvalitě nebo levnější španělské RAW mandle
2 šálky cibule
2 stroužky česneku
1/4 šálku sušených bio raw rajčátek (výborné jsou i ta naložená v olivovém oleji)
1/4 šálku vody
1 a 1/2 lžičky himalájské soli s Irským mechem
1/2 šálku zlatého lněného bio semínka
1/2 šálku psyllia nebo Irského mechu (více o Irském mechu se dozvíte níže)
1 šálek lahůdkového francouzské droždí (nemusí být)
trochu kvalitního olivového oleje na potření chleba
trochu sezamového semínka nebo cibulových vloček na závěrečné posypání
Postup:
1) Ve vysokorychlostním mixéru si nejprve připravíme mouku ze lněného semínka. Lněné semínko rozmixujeme a přendáme do vetší mísy.
2) Poté si uděláme mouku z raw mandlí. Mandle musí být suché, aby nám vytvořili krásnou ořechovou mouku. Tedy pokud mandle namáčíme (a „pokud“ píši z toho důvodu, že já osobně někdy zapomenu), opět je před použitím usušíme. Mandle rozmixujeme ne zcela do hladka. Nechceme, aby nám pustily olej a proto rozmixujeme jenom do té doby, aby mouka byla hrubá. Mandle přendáme do mísy s rozmixovaným lněným semínkem.
3) Mixér nemusíme omývat a rovnou do něj vložíme cibuli, sušená rajčátka, dále vodu, sůl, česnek, psyllium nebo Irský mech a pokud používáme tak lahůdkové droždí. Vše dobře promixujeme.
4) Poté do mixéru přidáme mouku o ořechů a ze lněného semínka a na závěr ještě dobře promixujeme, aby se všechny ingredience spojily. Pokud se Vám těsto zdá hodně suché, přidáme ještě 2 lžíce vody.
5) Vznikne těsto, se kterým se velmi dobře tvoří. Je mírně lepivé a soudržné. Z těsta vytvarujeme bochník chleba a vložíme na sušící plát. Potřeme olivovým olejem a pokud chceme tak v této fázi chléb posypeme sezamovým neloupaným semínkem nebo cibulovými vločkami.
6) Vytvarovaný hotový bochník vložíme do sušičky a sušíme do 42°C cca 2 hodiny. Poté chleba vyndejte ze sušičky a nakrájejte ho ostrým nožem na požadované plátky. Znovu dejte do sušičky a dále sušíme dalších cca 14 -16 hodin.
7) V uzavřené nádobě chleba vydrží cca 3-5 dní. Věřím ale, že jako u nás a u Tary zmizí ten samý den.
Nejen inspiraci, ale i nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co je Irský mech?
V tomto receptu jsem zkoušela variantu s psylliem i variantu s Irským mechem. Irský mech je dokonalá vychytávka do živé kuchyně a nejen tam. Více o Irském mechu a chuťových variantách v raw cibulovém chlebu se dozvíte v samostatném článku ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
Osobně mi psyllium moc nechutná, i když vytváří jakousi chlebovou strukturu. V jídle ho hodně cítím. Proto jsem zkoušela i variantu s Irským mechem, tak jako Tara. Mohu konstatovat, že Irský mech je naprosto geniální záležitost nejen do raw chlebů, ale i do záskusků, cheesecaků, veganských zeleninových aspiků (recept na jeden z nich uveřejním na blogu) apod.
Aby tento recept nebyl tak dlouhý, svoje nadšení z Irského mechu, postupy přípravy a využití si můžete přečíst v samostatném článku: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
A jak dopadlo srovnání raw cibulového chleba s psylliem a nebo s Irským mechem? Obě dvě varianty jsou úžasné. S psylliem je chlép tužší a těžší a já osobně psyllium chuťově cítím. S Irským mechem chléb svojí strukturou více připomíná nadýchanější chléb, dobře drží pohromadě a celkově je chuťově i svojí konzistencí lahodnější.
Přeji Vám, ať Vaše tělo touží po živých chutích, které mu svědčí.
Mgr. Klára Hlaváčová
Autor textu a překlad receptu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Autor fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/artisan-breads/onion-cheese-bread/
Autor fotografií: 1,3,4,8 Tara Nováková
Typ jídla: hlavní jídla, krekry, raw chleba
Pomůcky: mixér Vitamix, sušička
Ingredience: česnek, cibule, himalájská sůl, Irský mech, lněné semínko zlaté, mandle, panenský olivový olej, psyllium, sezamové semínko, sušená rajčata
Pomůcky: mixér Vitamix, sušička
Ingredience: česnek, cibule, himalájská sůl, Irský mech, lněné semínko zlaté, mandle, panenský olivový olej, psyllium, sezamové semínko, sušená rajčata
Facebook Comments
‹ Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze Sněhově bílé raw Raffaello (raw, vegan) – 4 ingredience ›
Krásný recept, Klárko! ♥
Kateřinko ♥♥♥ Oceňuji :*
děkuji za recept, chléb vypadá úžasné
Rádo se děje.. Akorát ho večeříme, zda dva dny již třetí šišku
s tím lněným semínkem nevím ale co uváděla Dr. Budvigová tak velmi rychle oxyduje asi bych ho dělal až po těch mandlích a hned zapracoval do těsta
Martine, přesně nad tím mletím lněného semínka jsem rozmýšlela. Obecně dost nerada mixuji lněné semínko do receptů a toto je snad první recept, kde ho rozmixované používám. Určitě by to šlo i bez mixování úplně. Dr. Budwig o tom píše a i z vlastní zkušenosti vím, jak rychle se kazí lněný olej na vzduchu a dokonce i v lednici.
Takže pro mě je to v tomto receptu ok (protože ten chléb prostě miluji ), ale je to na zvážení, zda ho třeba nemixovat vůbec. Oceňuji Tvoji připomínku.
jojo s tím lněným olejem to pravda je taky jsem si tím prošel prostě malé obaly a do mrazáku v lednici jen tu co používám, no možná by ten len šlo nahradil sezamem ten to snáší mnohem lépe, nenamletej len nebude moc fungovat nestraví se
Také jsem to tak s lněným olejem dělala. Malé množství v lednici, zbytek šup do mrazáku. Teď již nepoužívám vůbec. Přiznám se, že ten chléb je tak famózní, že to dělám tak, jak to je
Prosim a to je maslo na tom chlebiku?Alebo je to nieco raw?
Zuzko, na té fotce je máslo z piniových (cedrových) ořechů Vypadá skutečně jako máslo, že? Chuťově je ale jiné.
Ďakujem pekne za odpoveď. Chlebík sa už suší. No a robili sme hneď dvojitú dávku. Nás je doma na raw trošku viac – 6 ľudí :o).
Tak to jsou ty dvě šišky akorát… I když nám chléb tak chutná, že jsme ve třech za dva dny snědli skoro tři chleby – 3 várky Dej vědět, jak Vám chutná.
Klarko zdravim, ten mech se nejak namaci nebo proplachuje?-?
Ahoj Zdenko,
take moc zdravím. Ano no, namáčí, proplachuje velmi dobře a několikrát, poté se rozmixuje na gel.
Mrkni na Lahodné video: https://www.youtube.com/watch?v=mNr8Ymp35n0
Ahojky,
Tak chleb se susi a tesim se a jsem zvedava jak dopadne.
Testo bylo docela lepive tak jsem ho vytvarovala rukama namazanyma olejem.
Dekuju za recept.
Zdenka
Ahoj Zdenko,
juuu, dej vědět. Těsto někdy hodně lepí, někdy ne. Nevím, čím to je, asi ořechama. Ale na výsledek to nemá vliv, pěkně sis poradila.
Přeji lahodné pochutnání a moc rádo se děje, Klára