LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw chléb s karamelizovanou cibulkou a naklíčeným ovsem

DSC_0572_resize

Základem tohoto raw chleba, který mu dodá jeho jedinečnou chuť, je „zkaramelizovaná“ cibulka. Jinými slovy cibulka, která je 24 hodin naložená v marinádě z raw tamari omáčky, agávového sirupu nebo jiného sladila a olivového oleje. S tamari omáčkou mám jenom málo zkušeností, pokud ji v živé kuchyni využíváte, vybírejte skutečně jenom tu v raw kvalitě.
Z takovýchto malých krajíčků můžeme udělat báječné jednohubky: potřeme je pestem z medvědího česneku a ozdobíme sušeným rajčátkem.
Recept na karamelizovanou cibulku, jako i nápad dát ji do chleba, jsem si vypůjčila od Amie Sue, se kterou spolu-tvoříme.

marinovana_cibule

Z výsledného těsta můžeme udělat chleba, ale stejně tak i krekry. Karamelizovaná cibulka se hodí i k výrobě pomazánky a dalších lahodností.

Co potřebujeme?

Na karamelizovanou cibulku:

3 velké bílé cibule
3/4 šálku prvotřídního olivového oleje
3/4 šálku vody
3/4 šálku omáčky Tamari
3/4 šálky sirupu z agáve nebo ještě lépe z jakonu
Cibulku nakrájíme na tenké plátky. Do větší uzavíratelné mísy dáme všechny ostatní ingredience a promísíme je. Poté vložíme cibulku a dobře ji vmícháme do marinády. Misku uzavřeme a necháme marinovat v lednici asi 24 hodin, více nebo méně, podle toho, jak máme čas a chuť. ;)

marinovana_cibule_bio

Co potřebujeme na chleba?

3 šálky karamelizované cibulky včetně marinády
2 šálky mandlové drtě (mandlová drť, která zbyde při přípravě mandlového mléka)
1 šálek naklíčených ovesných vloček
1/2 šálku psyllia
1/4 šálku lněného zlatého semínka
1 lžička himalájské soli
trochu panenského olivového oleje na potření
V mixéru rozmixujeme lněné semínko (kdo nechce mixovat, nechá ho celé a přidá ho později), poté naklíčené ovesné vločky, psyllium a sůl. Ve větší míse smícháme mandlovou drť, zkaramelizovanou cibulku a ostatní suché, umixované suroviny. Dobře promícháme.
Vytvarujeme chléb nebo jiný požadovaný tvar a vložíme na sušící plát a chléb potřeme olivovým olejem. Jakub v tomto případě vytvaroval menší veky, které poté rozkrájel na jednohubky. Sušíme do 42°C cca 16 hodin.

DSC_0346_resize

Pokud chceme chléb spíše vláčný, sušíme kratší dobu. Jakub má raději chléb vláčný a já zase dobře prosušený jako krekry, takže si svých pár krajíčků skutečně těch 16 hodin dosuším.

DSC_0533_resize

Důležité: Po cca 2 hodinách chléb nakrájíme na plátky a poté dosušujeme. Při pozdějším krájení má raw těsto tendenci se rozpadávat, takto nám ale zůstane krásně pohromadě.
Chléb vydrží velmi dlouho.

DSC_0537_resize

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Chléb jsme si doma oblíbili, stejně tak jako naklíčené ovesné vločky, které jsou prostě báječné pro ty, kteří z živou stravou začínají a mají chuť na hutnější snídaně, oříškové směsi apod.
Ovesné naklíčené vločky raw bio  lahodnosti.cz-350x350_0

K dostání na www.lahodnosti.cz – klikněte na obrázek.

Přeji Vám lahodné pochutnání a šťastné buňky, Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz 

DSC_0544_resize

Autor receptu, textu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autor receptu na cibulku a fotografií: Amie Sue, http://nouveauraw.com/raw-recipies/condiments/caramelized-onions/

DSC_0555_resize

 

DSC_0566_resize

 

DSC_0563_resize

DSC_0555_resize

DSC_0553_resize

DSC_0546_resize

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

10 komentářů ke článku “Raw chléb s karamelizovanou cibulkou a naklíčeným ovsem

  • Cony napsal:

    Skvělý recept, ale Vločky? Čím by se daly prosím nahradit (Quinoou, pohankou)? Pro mě jsou vločky pořád jen moukovina, která zanáší a ucpává střeva jako každá obilovina, zahleňuje a vůbec zaneřáďuje tělo. Mouka, mléko, cukr, sůl…. čtyři bílé jedy… neznáš? Tohle bylo první, co jsem zrušila… no a nějak mi to opravdu nechybí.
    Všechno co náš organismus potřebuje je v ovoci a zelenině.

    • Klára napsal:

      Cony, pohanku nejím, ale určitě by naklíčené ovesné vločky šly nahradit pohankou. Quinou jím občas jen naklíčenou, do chleba jsem nezkoušela. Asi bych nahradila mandlovou moukou a nebo rovnou zkusila tento chléb: http://blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/

      Co se týče tzv. bílých jedů, jednu dobu jsem hodně četla pana Zajíčka :) Ale nyní již vím, že naklíčená celistvá živá potravina je něco jiného než umletá bílá nebo jiná zpracovaná mouka. Ona i pohanka je moukovitá…

      Rozhodně ale souhlasím, že ani živý oves, ani živá pohanka nejsou třeba a vše je v ovoci a zelenině. Akorát se mi z toho ještě nepovedl udělat chléb ;) Nejvíce se tomu blíží asi tyto mrkvové toasty http://blog.lahodnosti.cz/mandlove-mrkvovo-brokolicove-toasty/ Jsou ale o něco pracnější a tak je i pro mě jednodušší dát do chleba naklíčený oves ;) Navíc mi chutná.

  • Terka napsal:

    Dobrý den, tento recept mě velmi zaujal. Chlebík vypadá vážně úžasně a nejradši bych se do něj hned pustila :-) Chci se zeptat, jak je to ale s tím sušením? Kde sušíte? Díky moc. :-)

    • Klára napsal:

      Terko, suším normálně v sušičce v kuchyni. Někdy to pak vypadá i takhle, nepořádek :) http://blog.lahodnosti.cz/pikantni-slunecnicove-klicky-s-kurkumou/
      Většinou suším přes noc, máme sušičky Excalibur a L´Quip a obě jsou poměrně tiché, takže nás to neruší. Někdy sušičku zapnu, když jdu ven, nařídím ji na určitý čas a časovač ji vypne, takže když přijdu domů, je již vše hotovo. Máme ji postavenou na sporáku, který nevyužíváme (a asi se ho zbavíme, na což se moc těším :) . Přes zimu suším i na topení, třeba křížaly nebo plátky manga či melounu. Sušení krásně provoní byt, to miluji.

      Manželova maminka suší třeba na chalupě nad starými krásnými kachlovými kamny na síťkách na houby. Geniální. Takže všechno jde vymyslet ;)

  • Andrea napsal:

    Klarko, receptiky na Tvojich strankach su k zjedeniu uz len pri pohlade na fotky. Chlieb vyzera uzasne, ocenujem receptik a uz viem, co bude v susicke tento vikend :-)
    Krasne dni prajem:-)

    • Klára napsal:

      Andreo, moc moc mě to těší… Dej vědět, jak se vše povedlo a jak chutnalo. I když vím, že skvěle ;) Raw strava je tak úžasná. Mě se právě suší krutonky na salát s čerstvou majoránkou tak se už nemohu dočkat :-D

  • Lenka napsal:

    Dobrý den.Chléb vypadá úžasně a ráda bych ho zkusila. Jen mě matou ty ovesné vločky. Nemáte namysli naklíčený bezpluchý nebo jinak řečeno nahý oves? Protože ovesné vločky už je zpracovaný „rozmačkaný“ oves a to si myslím nejde naklíčit. Já klíčím celá zrna ovsa. A pokud myslíte ta celá zrna naklíčená, pak je mohu dát do mixéru po naklíčení nebo je nejprve musím usušit a rozemlít na mouku?Díky za odpověď.

    • Klára napsal:

      Zdravím Vás Lenko. Mám na mysli ovesné vločky naklíčené v RAW a BIO kvalitě. Když kliknete na ta oranžová a podtržená slova v receptu u surovin, tak se Vám zobrazí přesně ty suroviny, se kterými pracuji a které mám na mysli. Takže v tomto případě se jedná o tyto ovesné vločky, ze kterých mám velkou radost, protože se s nimi krásně a variabilně dělá a jsou chuťově úžasné: http://www.lahodnosti.cz/naklicene-ovesne-vlocky-bio-raw-250g

      Jinak je i možné si naklíčit bezpluchý oves nebo pšenici kamut, ale je třeba myslet na to, že chleba bude mít úplně jinou chuť, než s ovesnými vločkami, jemně nakyslou. Zřejmě by se Vám lépe dělalo s naklíčeným a poté usušeným a na mouku rozmletým ovsem, ale jak se znám, já bych naklíčila a hned zpracovala :) Tím usušením a rozmletím by se ale zase snížila ta kyselost, kterou já cítím a tak již oves ani kamut nepoužívám. Krásně jste mě inspirovala a tak možná opět něco zkusím :)

  • Zdenka napsal:

    Tak se mi prave dosusil tento chlebik. Je uplne bajecny.

    Naklicene ovesne vlocky jsem nesehnala tak jsem naklicila a ususila pohanku.
    Byla jsem mile prekvapena jaka bajecna mouka se da udelat z naklicene pohanky.

    Dekuji za recept.Preji nadherne jarni dny.

    S pozdravem Zdenka.

    P.S.dnes se chystam na krem s irskym mechem, tak dam vedet.

Napsat komentář k Klara Hlavacova Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>