LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Plněný velikonoční beránek s Irským mechem (rostlinným kolagenem) a povidlovo-makovou náplní (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9786 (2)
Kamarádka a kolegyně Květa mi zaslala recept na vynikajícího raw beránka s Irským mechem. Květa Irský mech, rostlinnou alternativu kolagenu, používá úplně do všeho. Z Irského mechu si dělá i čaj, který je vynikající na průdušky. A tak mě nepřekvapilo, že do raw beránka použila Irský mech také.
Obrovskou výhodou je to, že celý recept se tak odlehčí. Není nutné používat tuny ořechů, prostě přidáte gel z Irského mechu a vytvoříte si nadýchanou pochoutku, která je lehčí, lépe stravitelná a mimořádně lahodná. Díky Irskému mechu do těla doplníte cenný kolagen.
Květa připravuje pokrmy stejně jako já: nic neváží, neodměřuje. Vše dělá „od oka“, s láskou a s intuicí. A stejně tak intuitivně je zahycen následující recept. Nemohu Vám tedy říct přesné poměry, ale já osobně se řídím „šálky“. Tedy většinou dávám vždy 1 jeden šálek nebo jeden a půl šálku podle toho, na který ořech nebo ingredienci mám zrovna větší chuť a také podle toho, jak velkou mám formu.
Tímto těstem a nápní můžete také vyplnit bábovkovou formu či jakoukoliv jinou formu na jiné příležitosti.

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Základ beránka – množství dle velikosti vaší formy na beránka:

různý poměr ořechů, cca 1 šálek mandlí a 1 šálek kešuraw mandle a raw kešu (můžete použít i vlašské, ale těch jen málo a nebo lískové ořechy)
cca 1 šálek bio slunečnicové semínko
cca 1-2 šálky raw strouhaný kokos
špetka růžové himalájské soli (můžete použít i růžovou himalájskou sůl s Irským mechem)
cca 50g Irského mechu (namočený na cca 5-8 hodin)
3 lžíce raw agávového sirupu nebo medu
cca 1 šálek čerstvých datlí Aseel (namočené na cca 1/2-1 hodinu)
2 lžičky bio skořice

Postup na těsto:

1) Zvlášť si namočíme Irský mech (ideálně přes noc a poté několikrát dobře propláchneme). Dále si namočíme datle Aseel.
2) Nyní si připravíme mouku z ořechů a slunečnicového semínka a to tak, že rozmixujeme ořechy na hladkou nebo polohrubou mouku. Přidáme raw strouhaný kokos a promixujeme. Mouku dáme do mísy.
3) Dobře propláchnutý Irský mech rozmixujeme do hladkého gelu. Přidáme datle, trochu vody, skořici a 3 lžíce medu nebo raw agávového sirupu a rozmixujeme. Vznikne vám těkutejší těsto.
3) Těsto z Irského mechu a datlí vmícháme do ořechové mouky a vytvoříme těsto.
4) Formu na beránka vyložíme kuchyňskou folií, aby se nám beránek dobře vyklápěl.

IMG_9787

Náplň beránka:

2 šálky bio máku
mix sušeného ovoce: sušené bio švestky, čerstvé datle Aseel a bio raw rozinky (předem namočené na cca 1/2 hodinu)

Na dozdobení:

100% čokoládová hmota
raw agáve sirup na doslazení čokolády dle potřeby (cca 3 lžíce)
čerstvé maliny, jahody nebo borůvky

Postup náplně a dokončení beránka:

1) Bio mák rozmixujeme v mixéru nebo pomeleme v mlýnku.
2) Namočené sušené ovoce slijeme a rozmixujeme na tuhou povidlou směs. Smícháme s mákem. Dle potřeby přidáváme vodu.
3) Nyní vytvoříme samotného beránka: formu vyložíme asi 1/2 až 2/3  těsta.
4) Přidáme povidlovo-makovou náplň a beránka zakončíme další vrstvou těsta.
5) Necháme přes noc ztuhnout v lednici, aby se vše krásně spojilo a mech vše spojil a zatuhnul.
6) Po ztuhnutí díky folii beránka krásně vyklopíme a můžeme (nemusíme) polít čokoládou.
7) Pokud chcete beránka polévat čokoládou, ve vodní lázni rozpustíte 100% kakaovou hmotu, přidáte sladidlo dle chuti a beránka polijete. Necháme ztuhnout a dozdobíme mašličkou a čerstvým ovocem.
IMG_9787 (1)

Makovo-povidlová náplň raw beránka

Nyní máte cca půl minuty na to se beránkem pokochat, protože posléze zmizí rychlostí světla v bříškách vašich nejbližších. Je to radost :)

Navíc se jedná o radost lahodnou, zdravou a výživnou. Vyživujme naše těla i mysl, je to poslání.

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

IMG_9786

 

Přeji Vám lahodné velikonoce a šťasnou mysli,

Klára Hlaváčová

www.lahodnosti.cz

Vše pro živou stravu na jednom místě

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6

P.S. Beránek bez polevy:

IMG_9793 (1)

Autorka receptu a fotografií 1-4: Květa Vondráková, obchodní zástupně pro Irský mech a datle Aseel, http://www.lahodnosti.cz/o-projektu

Pro další recepty s Irským mechem a VO objednávku můžete Květu kontaktovat zde, zcela dole: http://www.lahodnosti.cz/o-projektu

Text, zkouška receptu a fotografie 5 bez polevy: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Tento článek Plněný velikonoční beránek s Irským mechem (rostlinným kolagenem) a povidlovo-makovou náplní (raw, vegan, bez lepku) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/plneny-velikonocni-beranek-s-irskym-mechem-rostlinnym-kolagenem-a-povidlovo-makovou-naplni-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Co jsou Lahodnosti?

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.

Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, školka pro děti s raw stravou, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>