Morušové makronky s náplní z Irského mechu podle Cecílie Jílkové (bez tuku, raw)
Cecílie Jílková (najimseazhubnu.cz) mi dovolila sdílet její lahodný recept na morušové makronky s banánovou náplní s Irským mechem. Makronky jdou také skvěle naplnit např. raw jahodovou marmeládou (recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodova-marmelada-s-datlemi/).
Raw makronky jsou ze sušené bílé moruše a z raw karobu.
Co potřebujeme na 10 makronek?
- 200g sušené moruše
- 4 PL raw karobu
- 2 PL vody
- Náplň:
- 1 banán
- 2 PL gelu z Irského mechu (lze nahradit 1/2 lžící psylia)
- 1 PL psylia
- 1/2 PL raw kakaa
- 1/2 PL xylitolu
- panenský kokosový olej na vymazání
Moruši umeleme ve výkonném mixéru nebo elektrickém mlýnku na prášek. Smícháme s 2 PL karobu a vodou, až vznikne těstíčko. Sušící podložku vymažeme pár kapkami kokosového oleje a pomocí kulaté formičky na slepované cukroví tvoříme na podložce kolečka tak, že do formičky vždy vmáčkmene trochu těsta a udusáme prstem, aby vzniklo cca 5-7mm tlusté kolečko.
Kolečka sušíme 4 hodiny v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C. Poté otočíme a sušíme další 4 hodiny.
Náplň vytvoříme rozmixováním banánu, gelu z Irského mechu, psylia, 2 PL karobu, kakaa a xylitolu. Pokud nemáte gel z Irského mechu, můžete dát místo něho cca 1/2 PL psylia navíc. Výsledná konzistence by měla být jako hodně tuhý puding.
Makronky naplníme a slepíme. Hotovo.
Jak připravit Irský mech podle Cecílie?
Raw dorty bývají syté díky použití kakaového másla a ořechů. Jedním ze způsobů, jak dortovou polevu odlehčit, je použití superpotraviny Irský mech. Ta má mnoho blahodárných účinků na zdraví člověka, jelikož obsahuje 15 z 18 nezbytných (esenciálních) prvků, které tvoří lidský organismus. Je velice bohatá na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K. To je důvod, proč je této mořské řase přisuzována schopnost pomoci při odstraňování řady problémů od poruch močového měchýře, zánětu průdušek, zápachu z úst, střevních problémů, infekčních otoků kloubů, plicních potíží, problémů se štítnou žlázou až po tuberkulózu.
Irský mech získal svůj název podle toho, že je nejhojněji rostoucí mořskou řasou v mořích kolem Irska, kde má tato řasa velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů potravin a výživy v některých částech Irska.
Pro přípravu dortu je třeba nejprve z Irského mechu vyrobit želé. Vezměte 25g čerstvého Irského mechu a propláchněte ho v cedníku ve vlažné vodě, aby se odstranily nečistoty. Poté mech naložte na dvě hodiny do studené vody. Znovu propláchněte a znovu naložte do vody, tentokrát na cca 8 hodin nebo přes noc. Naposledy zceďte a propláchněte. Mech by v tuto chvíli měl mít zcela neutrální chuť i vůni.
Do mixovací nádoby nalijte 1/2 šálku studené vody, přidejte mech a mixujte zcela dohladka. Pokud se vám tvoří vzduchová bublina kolem nožů, pomáhejte si šťouchadlem. Výsledný gel vydrží v lednici cca 10 dní.
Recept a fotografie: Cecílie Jílková, http://www.najimseazhubnu.cz/morusove-makronky-bez-tuku/
Text: Cecílie Jílková http://www.najimseazhubnu.cz, úprava pro Lahodný blog Klára Hlaváčová Lahodnosti.cz
Co jsou Lahodnosti?
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Čerstvé i trvanlivé čisté potraviny. Bez chemických přísad. Bez konzervace. Nejčistší lahodné nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Lahodnosti.cz – to je e-shop s bio a raw potravinami, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.
Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, školka pro děti s raw stravou, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.
Tento článek Morušové makronky s náplní z Irského mechu podle Cecílie Jílkové (bez tuku, raw) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/morusove-makronky-s-naplni-z-irskeho-mechu-podle-cecilie-jilkove-bez-tuku-raw/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: mixér, sušička
Ingredience: banán, bílá moruše, gel z irského mechu, Irský mech, panenský kokosový olej, psyllium, raw kakaový prášek, raw karob, xylitol
‹ Skvělá „kolagenová koupel“ s maskou z Irského mechu Jak vařit s Irským mechem? Koukněte na videa z TV z Dobrého rána na ČT2 ›