LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Morušové makronky s náplní z Irského mechu podle Cecílie Jílkové (bez tuku, raw)

makronky

Cecílie Jílková (najimseazhubnu.cz) mi dovolila sdílet její lahodný recept na morušové makronky s banánovou náplní s Irským mechem. Makronky jdou také skvěle naplnit např. raw jahodovou marmeládou (recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodova-marmelada-s-datlemi/).
Raw makronky jsou ze sušené bílé moruše a z raw karobu.

Co potřebujeme na 10 makronek?

Moruši umeleme ve výkonném mixéru nebo elektrickém mlýnku na prášek. Smícháme s 2 PL karobu a vodou, až vznikne těstíčko. Sušící podložku vymažeme pár kapkami kokosového oleje a pomocí kulaté formičky na slepované cukroví tvoříme na podložce kolečka tak, že do formičky vždy vmáčkmene trochu těsta a udusáme prstem, aby vzniklo cca 5-7mm tlusté kolečko.
Kolečka sušíme 4 hodiny v sušičce na program Raw nebo v horkovzdušné troubě na 42°C. Poté otočíme a sušíme další 4 hodiny.
Náplň vytvoříme rozmixováním banánu, gelu z Irského mechu, psylia, 2 PL karobu, kakaa a xylitolu. Pokud nemáte gel z Irského mechu, můžete dát místo něho cca 1/2 PL psylia navíc. Výsledná konzistence by měla být jako hodně tuhý puding.
Makronky naplníme a slepíme. Hotovo.

makronky

 

Jak připravit Irský mech podle Cecílie?

Raw dorty bývají syté díky použití kakaového másla a ořechů. Jedním ze způsobů, jak dortovou polevu odlehčit, je použití superpotraviny Irský mech. Ta má mnoho blahodárných účinků na zdraví člověka, jelikož obsahuje 15 z 18 nezbytných (esenciálních) prvků, které tvoří lidský organismus. Je velice bohatá na vápník, jód, síru a draslík a na vitamíny A, D, E, F a K. To je důvod, proč je této mořské řase přisuzována schopnost pomoci při odstraňování řady problémů od poruch močového měchýře, zánětu průdušek, zápachu z úst, střevních problémů, infekčních otoků kloubů, plicních potíží, problémů se štítnou žlázou až po tuberkulózu.
Irský mech získal svůj název podle toho, že je nejhojněji rostoucí mořskou řasou v mořích kolem Irska, kde má tato řasa velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů potravin a výživy v některých částech Irska.
Pro přípravu dortu je třeba nejprve z Irského mechu vyrobit želé. Vezměte 25g čerstvého Irského mechu a propláchněte ho v cedníku ve vlažné vodě, aby se odstranily nečistoty. Poté mech naložte na dvě hodiny do studené vody. Znovu propláchněte a znovu naložte do vody, tentokrát na cca 8 hodin nebo přes noc. Naposledy zceďte a propláchněte. Mech by v tuto chvíli měl mít zcela neutrální chuť i vůni.
Do mixovací nádoby nalijte 1/2 šálku studené vody, přidejte mech a mixujte zcela dohladka. Pokud se vám tvoří vzduchová bublina kolem nožů, pomáhejte si šťouchadlem. Výsledný gel vydrží v lednici cca 10 dní.
Vznikne hustá, "samodržící" hmota.

Vznikne hustá, „samodržící“ hmota.

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

mech 6Recept a fotografie: Cecílie Jílková, http://www.najimseazhubnu.cz/morusove-makronky-bez-tuku/

Text: Cecílie Jílková http://www.najimseazhubnu.cz, úprava pro Lahodný blog Klára Hlaváčová Lahodnosti.cz

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6

Co jsou Lahodnosti?

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Čerstvé i trvanlivé čisté potraviny. Bez chemických přísad. Bez konzervace. Nejčistší lahodné nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Lahodnosti.cz – to je e-shop s bio a raw potravinami, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.
Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, školka pro děti s raw stravou, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.

20431576_474970606217183_5676046811498345239_n

Tento článek Morušové makronky s náplní z Irského mechu podle Cecílie Jílkové (bez tuku, raw) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/morusove-makronky-s-naplni-z-irskeho-mechu-podle-cecilie-jilkove-bez-tuku-raw/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>