LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Melounové sladkosti nejen pro děti

Watermelon-Candy1
V následujícím receptu se jedná jenom a pouze o sušený meloun. Sušený meloun? Ano, sušený meloun lze využít jako úžasná sladkost pro děti. Lze jej usušit na různé způsoby, krásně zabalit. Hodí se jako skvělá svačina dětem do školy i do školky, jako „žmoulání“ pro miminka místo rohlíku nebo jako ovocné chipsy, když honí mlsná.
Živá kuchyně je geniální z mnoha důvodů a jedním z nich je i to, že sušený meloun chutná pokaždé úplně jinak. Každý meloun chutná jinak a každé sušení chuť ještě více vytuní. Sušený meloun svou chutí připomíná ovocnou žvýkačku a má i podobnou barvu. Když si to budete hodně přát, možná se Vám podaří vykouzlit i bublinu ;).

 

Watermelon-Candy13

 

Také textura sušeného melounu je variabilní. Je libo křupavý meloun? Nebo spíše žvýkavý? Také se Vám již sbíhají sliny? A co teprve až Vám řeknu, že sušení koncetruje cukr v ovoci a tak na Vás čeká skutečná sladká melounová exploze. Kdo by odolal a dal přednost rohlíku? :-D
Na blogu Amie Sue jsem se dočetla, že meloun se řadí mezi ovoce i mezi zeleninu. Mezi ovoce mj. pro to, že má semínka. Mezi zeleninu pro to, že je členem stejné skupiny jako okurky nebo dýně. Nevím jak s Vámi, ale se mnou tato informace ani nehnula – meloun je meloun a jím ho na kila, ať už je to ovoce nebo zelenina. Možná jenom příště, až s supermarketu budu meloun vážit, zarazím se, zda stisknout tlačítko „ovoce“ nebo „zelenina“. ;)
Je zajímavé, že moje melounové období přichází se zimou… V létě o melouny zas až tak nestojím, s příchodem zimy (a cenou melounů 140 Kč/kg) pro mě nastává to správné melounové dobrodružství. Oceňuji svého Jakuba, že v létě nad melouny a jejich nízkou cenou nehne ani brnou a s příchodem prvního sněhu u nás každoročně hlaholí: „Přinesl jsem meloun.“ :-D

Co potřebujeme?

sušičku
meloun
Meloun nakrájíme na různé tvary. Doporučuji vyzkoušet kostičky.

watermelon-chunks

A také dlouhé širší plátky. Ty jsou skutečně jedinečné tím, jak krásně vypadají převázané provázkem nebo dárkovou stužkou.

 

watermelon-leathers (1)

Sušíme cca 6 – 8 hodin (podle toho, zda chceme meloun křupavý či žvýkavý) a vždy do 42°C. Amie Sue používá profesionální sušičku potravin Excalibur. Více o těchto sušičkách ZDE: http://www.lahodnosti.cz/pristroje-pro-zivou-kuchyni/susicka-na-ovoce-excalibur-s-casovacem-9-tacu-cerna. 

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

 

3

 

Melounové sladkosti vydrží v uzavřené nádobě až 1 rok. Jako milou a originální pozornost je můžeme darovat ve skleněné nebo plechové krabičce. Takto obzvláště vyniknout sušené melounové kostičky. Dlouhé melounové plátky převážeme provázkem nebo stužkou a skutečně efektní jsou v kombinaci s dlouhými sešenými plátky papáji.
 Meloun také krásně vypadá v kombinaci s jiným ovocem. Více v tomto článku: http://blog.lahodnosti.cz/susene-lahodne-darky-ktere-snadno-vyrobite-doma/

dehydrated-fruit-gift4




Přidejte se k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/



 

Excalibur9cerny-1-800x800_0

Sušičky Excalibur – www.lahodnosti.cz

 

Krásný věčný čas Vám přeje Klára

 

Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/gift-ideas-raw-recipies/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Melounové sladkosti nejen pro děti lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/melounove-sladkosti-nejen-pro-deti/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Typ jídla: , ,
Pomůcky:
Ingredience:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

32 komentářů ke článku “Melounové sladkosti nejen pro děti

  • Anežka napsal:

    Na mě meloun působí jako silné afrodiziakum, díky Tvému článku, Klárko, jsem zjistila, že ho není třeba ani jíst, stačí si o něm i jen přečíst :-D

    Udělala jsi mi chutě, Klárko, ááá a mňam :-D :-*

  • Maria napsal:

    Klarka, a vy kde zhanate melony v zime? tie supermarketove sa daju jest? Ja na ceny nikdy nepozeram, neviem kolko stoji to co kupujem. :)

    • Klára napsal:

      Maria, já také nekoukám na ceny a nevím co stojí. Tohle mě ale vždycky cvrnkne do oka, protože je to obrovský rozdíl. U nás chodí nakupovat Jakub a jezdí pro ovoce a zeleninu většinou také on nebo někdo od nás, takže já jsem pak jak Alenka v říši divů, když někam jdu. Hlavně se vždycky divím, že v obchodě nemají nic k jídlu :-D

      Já jím přes zimu normální melouny ze supermarketu. Jsou chuťově dobré, záleží odkud jsou. Zato v létě mě vůbec nechutnají, to kupujeme v bio kvalitě, protože jdou v bio sehnat.

  • Maria napsal:

    tu v BE maju najkvalitnejsie vodove melony tak v aprili a maji, dovazaju ich z Maroka a su to najlepsie melony ake som kedy jedla. V zime su obcas dobre z Panamy ci odkial, niekedy v januari ci februari, ale teraz ….

    • Klára napsal:

      Přesně tak to mám také vyzkoušené… Od ledna jsou již dobré a kupujeme je ve velkém a na jaře zvolna přestáváme :-D Prostě úplně naopak…

  • Bjetka napsal:

    Jéé, meloun :)

    Známí a přátelé se mě občas vyptávají, jestli mi tu nechybí „dobroty pravé české kuchyně“. Popravdě vlastně ani moc nevím, co si pod tím představují, asi chleba, rohlíky, knedlíky, buchty apod. Tak jediné, co mi tu zatím chybělo jsou velké vodní melouny, ty se tu vůbec neprodávají :( . Jen v létě takové malé, říkají jim „mini vodní melouny“ a nejsou zdaleka tak dobré.

    Ale myslím, že nejpozději příští léto už je tu určitě budou nabízet ;)

  • terez.c napsal:

    I já miluju melouny v zimě, ale i v létě…těch se nedá přejíst. A protože neřeším vhodné či nevhodné kombinace jídel, miluju melouno banánovou zmrzlini. :D Sušený musím vyzkoušet, jistě to je lahůdka.

    • Klára napsal:

      och, tu taky mluji… Já už ani vlastně nevím, jaké jsou „správné“ a „špatné“ kombinace :-D :-D Tedy vím – podle svého těla… A tak si klidně dopřávám melouny s mandlemi… Hmmm

      • Maria napsal:

        tak s týmito kombináciami – ja na tom akosi musím popracovať, dlho som žila v presvedčení že tuky sú zlé, melóny nekombinovať a tak teraz presviedčam moje prekrásne a múdre telo, aby tieto nezmysly zahodilo a aby si proste užívalo, čo nám matička Zem dáva :)

        • Klára napsal:

          Maria, já měla skvělého „učitele“ pro živou stravu.

          Dal mi jen dvě instrukce:

          1) Jez jenom to, co je syrové. Jak, kolik a co je jedno.

          2) Nikde nic nečti, nikoho neposlouchej a po ničem nepátrej :-D

          :mrgreen:

          No a to mi vydrželo docela dlouho a bylo to BÁJEČNÉ… Než jsem začala číst :-D Dnes už mám svoje oblíbené knihy, které ano, ale různé diksuze a skupiny, to ne ;)

          • Bjetka napsal:

            Souhlas :)

            Jen u mě teda docela záleží na tom kolik (ne kolik čeho, ale kolik celkově).

          • Klára napsal:

            Já jsem si ještě Bjetko u sebe vypozorovala (a to má samozřejmě opět každý jinak), že u mě záleží na odstupu jídel… Aby tam bylo hodně hodin mezi jídly… To mi pak svědčí velmi a ccítím se úžasně… Jakmile to tláskám, tak to není ono…:mrgreen:

          • Maria napsal:

            jéééj to sú krásne rady, áno dokonalé.
            No a teraz keď už niekto mal chybné – nepsrávne presvedčenia, ako ich najrýchlejšie nahradiť? Ja sa každé ráno „programujem“ – dávam si zámer, že každé jedlo je pre mňa prospešné v akejkoľvek kombinácii, ale ten strach mám stále zjesť ovocie s orechmi…. Ale ono to príde, zrejme to chce čas… :)

          • Maria napsal:

            začínala som na raw strave s 80/10/10 ako velky odporca tukov hm … teraz tuky milujem mnaaam vsetky tie orieskove masla a orechy a kokosove maslo :)

          • Bjetka napsal:

            Jo, jo, odstup jídel je fajn, ale já toto momentálně beru, jak to přichází ;) Většinou jako optimum mám tři jídla, ale za mě teď raději čtyři malá než dvě obří.

            Maria, co je to kokosové máslo? Něco jiného než kokosový olej? Opět mi začalo podzimní kokosové období, tak jestli je ještě další kokosová lahůdka, tak sem s ní :)

          • Klára napsal:

            Já to teď plácám páté přes deváté a tak jsem si uvědomila, že odstup mezi jídly je pro mě klíčový a nyní se na to zaměřuji ;) A víc neřeším hihi

          • Maria napsal:

            Betka kokosove maslo nie je kokosovy olej, je to hustejsie a mierne sladke. DOma si to vyrobis rozmixovanim suseneho kokosu, ale kupene je lepsie, lebo to sa pripravuje (malo by sa) z cerstveho kokosu.

          • Bjetka napsal:

            Díky Maria za info. To jsem ještě nikde neviděla, ale ráda bych to ochutnala. Tak třeba na to brzy někde natrefím :)

  • Bella napsal:

    To by mě tedy nenapadlo. Ani se to nikde neprodává že? Není to navíc špatný nápad na vánoční dárek, když se to dá do tak pěkné skleničky.

    • Klára napsal:

      Neprodává…. Vánoční dárek, podobně krásně zabalený, je to podle mě také úžasný nápad… A i když se to hned sní, zbyde krásná sklenička :-D

  • Maria napsal:

    Bjetka, mohla by si dovážať tie z Maroka, to je med :)

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko ,super, budu sušit melouny jako dárek. Otázka–dají se využít i semínka, dočetla jsem se,že z papáji ano, ale z normálního vodového? A ještě píši hlavně k té mé rozjednané objednávce. Obj. č. 2140486 –můžeš mi doplnit ještě lahůdkové droždí a Tamari ? Jestli máš také ten hrnek na kvašen´zeleniny,tak ten můžeš přiložit také. Píši v rychlosti, nemám možnost listovat a hledat jak se vše správně jmenuje,ale ty to určitě pochopíš.Moc díky a zdravím Daniela.

    • Klára napsal:

      Dani, z papáji určitě ano, ty jsou skvělé… Melouny jako dárek jsou nádherná volba. Semínka nevím, jak využít, jsou taková nahořklá – asi bych je vyhodila a nebo využila jako dekoraci ;)

  • Daniela Tara napsal:

    P.S. doma jsem jen ten týden po velikonocích-takže pošli prosím po 7.4. díky. D.

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,neber to jako pochlebování,to nemám ve zvyku,ale teď poprvé jsem viděla konečně pořádnou tvoji fotografii bez koníka. Moc se těším,že až budu mít možnost,tak že se do Rychnova za tebou rozjedu. Jsi moc pěkná,od pohledu sympatická a tvé oči o tobě říkají,že je tvoje srdce plné dobroty.Mám radost,že mě mé pocity z našich komentářů nezklamaly. Ještě jednou moc zdravím a omlouvám se,jestli sem toto psaní nepatří.Daniela Tara.

  • Kris napsal:

    Dobry den, prosim vas, susim meloun v susicce excalibour uz druhy den na raw bych to susila tak tyden. Pisete 6-8hodin. Jak silne platky krajite?

    • Klára napsal:

      Dobrý den, spíše tenčí, záleží, jak se to povede :) Zkuste otočit pláty. Nicmméně déle jak těch 8 hodin by to trvat nemělo, na kolik stupnu sušíte?

Napsat komentář k Daniela Tara Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>