LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jsme živá rodina: Cestování a raw strava 2. díl (12 tipů)

V předchozím 1. díle (naleznete ZDE blog.lahodnosti.cz/jsme-ziva-rodina-cestovani-a-raw-strava-1-dil-zamysleni/) jsem se nad cestováním a raw stravou zamýšlela a přidalá pár tipů. V tomto článku jsem tipy přehledně shrnula.
A jaké jsou Vaše zkušenosti?

 

brazílie

Brazílie

1) Na cestu (ideálně na 1 nebo 2 dny) si připravíme krabičky s jídlem. Doporučuji pořídit si chladicí tašku (dělají je v různých velikostech a provedeních) nebo cestovní ledničku a jídlo dát do ní. My jsme si narychlo koupili obyčejnou chladící tašku v Kauflandu a je naprosto perfektní. :) Na cestě vychlazené ovoce nebo okurka chutná skutečně lahodně. Bereme si s sebou dostatek ovoce a zeleniny, kterou můžeme jen tak zakusovat. Nám se na cestách osvědčují zejména broskve, nektarinky, ledový salát (vychlazený je skutečně osvěžující) a okurky. Chcete-li něco o trochu složitějšího, připravte si pokrm do dobře uzavíratelné misky.

 

misky
2) Na další dny si bereme dostatek ořechů nebo semínek, které můžeme mlsat i jen tak. Ořechy vás dokonale zasytí a jsou hutné. Dále si s sebou bereme dostatek krekrů, některé si koupíme, něco si připravíme doma. Bereme si i trochu sladkostí, jako jsou různé raw tyčinky, které vydrží i horko nebo raw věnečky. Toto je naše železná zásoba, která nám vydrží po celou dobu výletu. Na posledním výletě k moři jsme si vzali těchto věcí málo a snědli jsme je již třetí den. Nebyl to velký problém, ale psychicky jsem měla problém s tím, že nemáme s sebou nic „hutného“.
Jakub s sebou bere i velké balení sušených rajčat a krájí je na malé kousky do čerstvě připravených salátů.
Healthy Food (some fresh made Banana Chips)
3) Protože máme hodně rádi šťávy, bereme si s sebou malý ruční lis na citrusy (ten se vejde skutečně vždycky). Když jedeme autem tak i ruční šnekový odšťavňovač. Mixér s sebou netaháme, ale dříve jsme si malý ruční mixér brali.

 

Healthy Juicer

Mechanický ruční lis využíváme hodně. Pro více info klikněte na obrázek.

4) Pokud letíte letadlem, je dobré si zjistit, zda si s sebou do letadla můžete vzít vlastní jídlo. Většinou je možné vzít si originálně zabalené potraviny, třeba dosud neotevřené ořechy nebo sušené ovoce. Charterové lety vám jídelníček na palubě nezmění, dostanete prostě to, co všichni ostatní. Obvykle se jedná o bagetku. Lítáte-li přes oceán nebo v business class, je domluva jakž takž možná, pokud leteckou společnost uvědomíte dostatečně předem.
5) Přednostně nakupujeme ovozel na místních trzích a ze zahrádek od drobných pěstitelů (Slovensko, Polsko, Chorvatsko, Slovinsko). Záleží na lokaci, ale upřímně, většinou prostě nakoupíme v supermarketu a moc to neřešíme.
záhřeb

Záhřeb, Chorvatsko

 

Barcelona

Barcelona, Španělsko

Dubrovník

Dubrovník, Chorvatsko

varšava

Varšava, Polsko

847366c6d1f111fd0f50e237bfd1aef8

Mexico City, Mexico

Paříž, Francie

Paříž, Francie

13

Thajsko

6) Je již poměrně běžné, že ve čtyř a pěti hvězdičkových hotelech se nasnídáte ovocem, někde nabízejí dokoce raw snídaně. (V Česku např. ve Znojmě v hotelu Prestige). Pokud si hotely nebo ubytování zamlouváte předem, vyjdou Vám většinou vstříc. Je asi nesmyslné, aby jste jezdili na „dovolené all inclusive“, uděláte lépe, pokud si pobyt zajednáte bez jídla a opečujete se v tomto ohledu sami.
My jezdíme tzv. „na blint“. Někdy s sebou máme ještě našeho psa Tadeáše (ano, koně necháváme doma ;) ). Vždycky seženeme krásné ubytování přesně podle našich potřeb. Na místě volíme pobyt bez jídla a je-li v ceně snídaně, prostě na ni nechodíme. Někdy jsme ale překvapení, že k snídani podávají jablíčka nebo čerstvý pomerančový džus. Bývá to více a více pravidlem.
na hotelu

Takové jídlo si vytvoříte i na cestách se skladnou škrabkou pro tenké nudličky

skrabka-350x350_0

pro více info KLIK na obrázek

7) Jíme poměrně jednoduše, ale přesto labužnicky. Každý den si k večeři děláme velké saláty. Jednoduše nakrájíme do mísy rajčátka, okurku a něco zeleného z místní nabídky. Pokapeme citronem a když máme chuť, tak osolíme. Do salátu dle chuti nakrájíme sušená rajčátka, někdy posypeme dýňovým, konopným nebo sezamovým semínkem. Salát vám skvěle dochutí i olivy. Přes den jíme ovoce, dovezené sušené ovoce, ořechy nebo krekry. Vždycky dle vlastní chuti a počasí.
1

Salát s avokádem

 

8) Pokud solíte, doporučuji vzít si sebou vlastní kvalitní sůl (používám růžovou himalájsou), popř. i pepř a sušené bylinky. Vedro a cestování vydrží i různá mandlová a meruňková másla, pesta nebo octy. Na cestu si je můžete přelít do menších plastových nádobek. Používám malé, dobře uzavíratelké kalíšky od Aventu pro kojeneckou stravu. :)

 

9) Při cestování do hor nebo na pěší výlety, když si neseme vše potřebné s sebou, volíme hodně koncentrované potraviny, jako jsou raw tyčinky, sušené plody, ořechy a krekry. Doporučuji i čerstvé datle (vydrží vám dlouho). Nosíme si i ruční šnekový lis. Kolikrát se divíme, jak se člověk jen tak v přírodě nají. Lisujeme vše zelené, na co přijdeme. A od léta jsou již na stromech a v lese lahodné plody.
V restauracích se pak můžete dojíst zeleninou. Máme zkušenost, že všude na požádání přinesou na talíři jen tak nakrájenou zeleninu bez ničeho. Není to nijak výjimečný labužnický zážitek, ale najíte se spolehlivě. Pokud si zeleninu navíc posypete vlastními semínky, ořechy nebo olivami a pokapete vlastním octem, pochutnáte si. Hlad je nejlepší kuchař. Pokud vám to nejede, tak nemáte hlad. ;)
11
10) Ať cestujete po Česku nebo v exotických zemích, využívejte místní a lokální nabídku. V sezóně do sebe v Česku ládujte rybíz nebo jablíčka, v Thajsku zase mladé kokosy. Taková místní nabídka je mnohdy kvalitnější, než dovozová ovozel, kterou nelze sehnat v bio kvalitě.
2
3
11) Ve větších městech logicky naleznete bohatší nabídku ovoce a zeleniny, než na vesnicích nebo v hotelových komplexech dále od města. Také vnitrozemí a velké ostrovy oplývají větší hojností než maličké ostrovy, které jsou závislé na počasí a tudíž na lodní a letecké dopravě. V menších městech a vesnicích je zase mnohdy možnost nakoupit přímo ze zahrádky a na lokálních trzích.

 

12) V Česku je cestování s raw stravou skutečně jednoduché. Hlavně v létě a na podzim se lze pohodlně a do sytosti najíst v přírodě. Kolikrát se skutečně divím, jak je to snadné. Na stromech jsou lahodná jablíčka, divoké višně a mirabelky potkáte na každém rohu i ve městech. Také švestky a když se poštěstí tak i moruše. V lese jsou vynikající divoké maliny, borůvky, ostružiny. I syrové houby jsou naprosto delikatesní! Občas na mezích narazíme dokonce na rybíz. Jsem nadšená touto hojností všech možných plodů, které nejen česká příroda nabízí. V Česku je také snad největší množství raw restaurací a bister na světe. V USA se zase pohodlně najíte v salateriích.
—————————————————————-
Když jsme se vrátili z našeho nedávného výletu od moře, pomyslela jsem si, jak je snadné žít v Česku raw životní styl. Česko je snad novodobou Mekkou vitariánů a přiznivců raw. Skutečně, je snadné být v Česku raw. A je nádherné si to uvědomit. Máme zde velkou základnu příznivců raw stravy a raw životního stylu, velkou koncentraci raw restaurací (to píši s plným vědomím toho, že nejbližší raw restaurace nebo raw bistro je od nás vzdálené 2 hodiny cesty :-) ). Máme domácí české firmy vyrábějící a dovážející raw suroviny a jídla, dokonce největší na světě. Máme štěstí, jsme šťastní…
Přeji Vám šťastné buňky a jasnost v mysli. A překrásné živé cestování!
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
 (Uveřejněno v srpnu 2015)
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Praha

ovocný trh, Praha

Co si vozíme a proč? pro zobrazení klikněte na fialový text:

94cbfb3f88e919a74b9c9770464e4f86

Autor textu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Fotografie: www.pinterest.com
Korfu

Korfu, Řecko

Tento článek Jsme živá rodina: Cestování a raw strava 2. díl (12 tipů) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jsme-ziva-rodina-cestovani-a-raw-strava-2-dil-12-tipu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

ZDRAVOTNÍ PROHLÁŠENÍ
Veškerý obsah na těchto webových stránkách je vytvářen a publikován pouze pro informační účely. Není určen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc a není míněn jako návod spoléhat se na zdravotní nebo osobní rady. Vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným zdravotníkem o jakýchkoli otázkách týkajících se vašeho zdraví nebo zdravotního stavu. Nikdy nezanedbávejte rady zdravotnického pracovníka nebo jeho vyhledání.
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, , ,

4 komentáře ke článku “Jsme živá rodina: Cestování a raw strava 2. díl (12 tipů)

  • eva napsal:

    Mila Klarko, moc diky za clanek :) je moc fajn, ze vidis raw zivotni styl v cechach pozitivne :) my ted meli moznost v cechach pobyt tri mesice, kdy jsem dokoncovala svou knihu prave na tema vitarianstvi u deti a musim rict, ze raw neni problem, ale jelioz nase rodina je temer ze 100% organic, tak to uz tedy v CR a i na SK uz problem je. Pro nas neni raw zivotni styl jen o chroupani vseho cerstveho, lokalniho a tepelne neupraveneho (tedy ne ze 100%), ale hlavne v bio kvalite. To same plati u nas u cestovani. Raw neni problem, ale organic uz ano…mas podobnou zkusenost?
    Nerikam, ze to je nemozne, tro urcite ne, jen to vyzaduje mnohem vice planovani, na coz nejsme az tak zvykli, vzheldem k tomu, ze j=zijeme v Australii, kde se pestuje celorocne a vseho je dostatek i v bio kvalite.
    Moc dekuji za blog a at se dari tobe i cele rodince . Zdravim z Australie, Eva alias Raw Eva <3

    • Klára napsal:

      Evi,

      děkuji za Tvůj komentář. Přemýšlela jsem nad ním a je fakt, že k sehnání je v organické kvalitě vše, ale chce to plánovat a objednávat dopředu. Což může být náročné, když je člověk zvyklý na svůj „bio standard“, který si koupí běžně v obchodě. Zároveň myslím, že i ořechy, ovoce a zelenina jsou k dostání v běžných marketech v bio kvalitě (Kaufland, Billa), ale zase jak v kterém městě. Ale nejsou raw. Tedy člověk si musí vybrat :-D Navíc je velmi malý výběr… Hmmm :-D Rozhodně je to lepší a lepší.

      Na Vaší knihu se Evo moc těším a také na naší spolupráci a tvoření!

  • Maria napsal:

    Inspirující článek, nádherné fotky, děkuji, paní Kláro!
    Ohledně bio kvality (poznámka Evy) jistě velmi důležité, ale pokud obtížně dosažitelné, neměl by se z toho dělat problém – lepší něco nežli nic. Ani si to, bohužel, nemůže každý dovolit finančně. Existují možnosti, jak si nebio zkvalitnit, třeba takto: na očištění od velkého množství například dusíku z hnojiv ponořit zeleninu na 20 minut do slané vody, pak dobře opláchnout, na očištění od postřiků ponořit ovoce a zeleninu na pár minut do vody s octem, opláchnout.
    Zpět k podstatnému = k článku: díky za praktické rady, paní Kláro!
    Maria

    • Klára napsal:

      Marie, úplně s Vámi souzním (což Vy víte :) ). Žádnou vědu nedělat z ničeho, je to tak. Hlavně v klidu a pohodě. My jíme bio téměř vše a to z toho důvodu, že nám to více chutná. Chutě jsou plnější, výraznější nebo naopak jemnější (např. u avokád, ty jsou teď famózní). Když jí člověk bio produkci s tímto zaměřením, automaticky ji vyhledává, protože si chce pochutnat, chce cítit chutě a vůně takové, jaké skutečně jsou a mohou být. Ale proč z toho dělat vědu. A návod na očištění je krásně jednoduchý a účinný.

      Oceňuji Váš vhled Marie a rádo se děje.

Napsat komentář k Maria Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>