LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jemná raw čokoláda podle Markuse Rothkranze s „marcipánem“

markus marcipán

Recepty Markuse Rothkranze se mnou velmi ladí. A recept na jeho raw čokoládu mě úplně nadchnul – zjemňuje ji totiž karobem, takže je potlačená nahořklá chuť kakaového prášku bez tolika sladidla. Navíc nepoužívá mixér ani jiné přístroje, takže čokoládu je velmi snadné (a také rychlé) vytvořit.
Raw Markusův „marcipán“ je také vynikající a to již potřebujeme mixér (nebo i kuchyňský robot) a papírové košíčky.
Dříve jsem karob neměla moc ráda, ale ten v raw kvalitě chutná skvěle a velmi jemně. Není tak hořký jako čokoláda a také je sladší, takže pokrmy s karobem netřeba tolik doslazovat. Karob navíc neobsahuje povzbuzující látky, takže je mimořádně vhodný i pro děti. Více o karobu a jeho úžasných účincích na tělo se dočtete zde: http://www.lahodnosti.cz/karob-bio-raw-lifefood-180g-prasek
Bio karob v raw kvalitě je přirozeně a jemně sladký. Je vyráběn mletím lusků ze stromu zvaného rohovník, pocházejícího ze Středozemí. Skvělé je, že je přirozeně bez laktózy, bez cholesterolu a neobsahuje téměř žádný tuk. Má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje velké množství cukrů a je tedy přirozeně sladký. 
Někdy se barva karobu mylně považuje za „důkaz“, zda je či není raw. Světlý karob je považován za raw a ten hnědší za „ne-raw“. Ovšem s raw kvalitou má barva málo společného. Karobové lusky se sklízejí od srpna do října. Lusk je po odkvětu sytě zelený a vypadá skoro jako fazole. Na stromě se nechává na slunci přirozeně sušit až několik měsíců. Čím jsou lusky rohovníku sušší, tím čokoládově hnědší barvu získávají. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají. Odděluje se uschlá dužina, ze které se za studena mele výsledný produkt - jemný slaďounký karobový prášek. Tak je zachována jeho raw kvalita. Čím hnědší je tedy karobový prášek v raw kvalitě, tím déle byl přirozeně sušený na stromě. Barvu různě dlouho sušených karobových prášků můžete porovnat ZDE: http://www.lahodnosti.cz/karob-bio-raw-lifefood-180g-prasek a ZDE: http://www.lahodnosti.cz/karob-prasek-bio-raw-250-g

karobovy-prasek-raw-bio-250-g lahodnosti.cz

Co potřebujeme na čokoládu podle Markuse Rothkranze?

1 šálek raw kakaového prášku
1/4 šálku raw karobu
1/4 šálku sladidla (raw sirup z agáve nebo nejlahodnější raw sirup z jakonu)
1/4 -1/2 šálku bio kešu másla (nebo použiji raw mandlové máslo)
1/4 -1/2 šálku bio kokosového oleje (rozpuštěného)
1 lžička bio vanilkového prášku
Připravíme si větší mísu, ve které chceme čokoládu připravovat. Pro skutečně jemnou čokoládu Markus přesije přes cedník kakaový prášek a karob (jako mouku). Osobně toto nědělám, v našem kakaovém prášku ani karobu hrudky nemáme. ;)
A nyní ta jednodušší část. Přidáme sladidlo, ořechové máslo, rozpuštěný kokosový olej a lžičku bio vanilky. A dobře ručně promícháme. Máme hotovo.
Na raw čokoládě si pochutnáme buďto takto v tekutém stavu a nebo ji dáme do lednice ztuhnout. Markus ve videu také ukazuje jahody namáčené v čokoládě (recept naleznete i ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/sluncem-slazene-jahody-v-raw-vanilkove-cokolade/)
jahody raw recepty lahodnosti.cz

Jahody v raw čokoládě – recept zobrazíte kliknutím an obrázek.

Co potřebujeme na marcipán?

1 a 1/2 šálku mandlové mouky (umixované suché raw mandle)
3 lžíce sladidla (jakon nebo agáve, popř. jiné sladidlo)
Umixujeme si mandle na hladkou mouku (mandle musí být suché) a poté mandlovou mouku smícháme se sladidlem ručně nebo ve food processoru. Marcipán je tímto hotov.
Dále si připravíme papírové košíčky. Do košíčku nalijeme trochu čokolády. Z marcipánové hmoty uděláme menší kuličku, kterou trochu zplacatíme a dáme ji do košíčku na čokoládu. Takto můžeme košíček již nechat hotový a nebo marcipán opět překrýt čokoládou.
V lednici košíček ztuhne asi do hodiny.

 

 

Podívejte se na inspiraci na raw čokoládové košíčky ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/svatecni-raw-cokoladove-kosicky-s-orechovym-maslem/
košíček

Recept na košíčky s ořechovým máslem – klikněte na obrázek.

Z marcipánu také můžeme vytvarovat tyčku a její polovinu namočit do čokolády. Takto namočený raw „marcipán“ je jako polomáčená sušenka.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Ať žije mlsání, po kterém jsme zdraví, krásní, štíhlí a šťastní. :)
Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

 

markus marcipán

 

Autor textu a 3. fotografie: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autor receptu, videa a fotografií: Markus Rothkranz https://www.youtube.com/watch?v=bFfdCXfQ9gc

Autor receptu a fotografie na košíčky zde: http://blog.lahodnosti.cz/svatecni-raw-cokoladove-kosicky-s-orechovym-maslem/

Na veškeré texty na Lahodném blogu, překlady a vlastní fotografie se vztahuje autorské právo.

Tento článek Jemná raw čokoláda podle Markuse Rothkranze s „marcipánem“ lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jemna-raw-cokolada-podle-markuse-rothkranze-s-marcipanem/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest7Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>