LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak co nejlépe zužitkovat najednou dozrávající ovoce? 7+1 tip AKTUALIZOVÁNO

broskove_smoothie_miska

…broskve, meruňky, nektarinky, švestky… To vše většinou dozrává na jednou.

Prozradím Vám pár tipů, které můžete jednoduše využít.
Určitě to znáte také. Celý rok se těšíte na svoje nebo na místní broskve, meruňky, jahody nebo ostružiny. Pomalu stříháte metr… A během pár týdnů dozraje úplně všechno. Najednou. :)
Já se takto celoročně těším na bio broskve z Moravy. Máme jich nyní doma doslova a do písmene plnou lednici. Přesto neváhám a kupuji další a další desítky kil broskví a meruněk. Co s nimi budu dělat?

 

 

broskove_smoothie_napoj

 

 

  • 2) Ovoce nakrájím na menší kousky a zamrazím. Nedělám toho moc, ale zmražené ovoce využiji ještě během léta na zmrzliny a nebo do drinků, které chci ochladit. Také lze zmražené ovoce použít jako led do džbánu s čistou vodou.
  • Ovoce můžete zmrazit buď samotné, nakrájené a zabalené např. v igelitovém sáčku. Poté si ho nalámat. Můžete také udělat efektní ledové kostky. Recept zde:  http://blog.lahodnosti.cz/ledove-ovocne-kostky-letni-osvezeni-a-vyrazna-chut/

D9EBE31B-368B-4E68-9C01-200C8B351A0C

 

raw_zmrzlina

  • 3) Měkké ovoce odšťavím. Skvěle měkké plody zvládá tato ruční mašinka. Štávu vypiji nebo z ní vyrobím kostky ledu, které potom opět použiji do džbánku s vodou.

healthy_juicer

  • 4) Vyrábím nanuky – broskve, angrešty a další ovoce rozmixuji a nebo odšťavím a naliji do forem na nanuky. Spotřeba těchto nanuků je enormní a výhodou je, že jsou předem připravené a máte je ihned po ruce. To ocení zejména ti, kdo mají děti. ;)

 

  • 5) Dávám je do lednice. V chladu (v lednici nebo ve sklepě) vydrží i 3 týdny. Podmínkou ovšem je, že se s ovocem při ukládání a převozu doslova mazlíte. Tedy že plody přemisťujete opatrně, jemně a i při vykládání a ukládání na ně jdete dost zlehka. Je to i jeden z důvodů, proč na Lahodnostech bio broskve nezasíláme (pouze osobní odběr).

 

 

zavreniny

 

  •  7) Marmeláda! Bez přidaného cukru, například se stévií nebo xylitolem je super. Teď aktuálně je vynikající švetstková marmeláda.  Recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodova-marmelada-s-datlemi/

Strawberry-Date-Jam

 

  • 8) Pokud skutečně něco zbyde, švestky, meruňky, moruše apod. suším. Ovoce rozpůlím, vypeckuji a suším do 42°C cca 1-2 dny (dle šťavnatosti ovoce)

 

e57b5f96a1209f3267c8bc5331ab86d1

 

  • 9) A abych nezapomněla: samozřejmě všechno to ovoce jím! Tím ho především skvěle zužitkujete ;)
  • + Extra tip navíc: vůbec to neřešit :-D

 

382847a0d3c640fce4d8ca16c36fee7a

 Máte ještě nějaké další tipy? Jak zpracováváte ovoce vy? Poraďte.

Přeji Vám lahodné svěží dny plné všeho, co Vám chutná.
— Klára Hlaváčová
Lahodný e-shop: www.lahodnosti.cz
Vše pro živou stravu na jednom místě – vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

94cbfb3f88e919a74b9c9770464e4f86

Autorka textu a 7+1 tipů: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Fotografie: www.pinterest.com, www.nouveauraw.com

Tento článek Jak co nejlépe zužitkovat najednou dozrávající ovoce? 7+1 tip AKTUALIZOVÁNO lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-co-nejlepe-zuzitkovat-najednou-dozravajici-ovoce-71-tip/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, ,

4 komentáře ke článku “Jak co nejlépe zužitkovat najednou dozrávající ovoce? 7+1 tip AKTUALIZOVÁNO

  • Veronika napsal:

    Já letos hodně ujíždím na smoothie a pro děti peču bublaniny, takže to mi pomůže a případně rozdám známým.

    • Klára napsal:

      A smoothie děláte se zeleným nebo s ovocem? Dříve jsem hodně odšťavňovala, ale nyní dělám také smoothie, aby zůstala vláknina a nelítala tak příliš hladina krevního cukru :)

  • Veronika napsal:

    Převážně zelená kvůli tomu, že ovocná obsahují dost cukru (jak píšete), ale dopřeji si samozřejmě i ovocné – nedodržuji to až tak striktně :-)

Napsat komentář k Klára Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>