Jak co nejlépe zužitkovat najednou dozrávající ovoce? 7+1 tip AKTUALIZOVÁNO
…broskve, meruňky, nektarinky, švestky… To vše většinou dozrává na jednou.
Prozradím Vám pár tipů, které můžete jednoduše využít.
Určitě to znáte také. Celý rok se těšíte na svoje nebo na místní broskve, meruňky, jahody nebo ostružiny. Pomalu stříháte metr… A během pár týdnů dozraje úplně všechno. Najednou.
Já se takto celoročně těším na bio broskve z Moravy. Máme jich nyní doma doslova a do písmene plnou lednici. Přesto neváhám a kupuji další a další desítky kil broskví a meruněk. Co s nimi budu dělat?
-
1) Dělám si lahodné letní osvěžující drinky (recept je zde: http://blog.lahodnosti.cz/broskvovy-drink/)
-
2) Ovoce nakrájím na menší kousky a zamrazím. Nedělám toho moc, ale zmražené ovoce využiji ještě během léta na zmrzliny a nebo do drinků, které chci ochladit. Také lze zmražené ovoce použít jako led do džbánu s čistou vodou.
- Ovoce můžete zmrazit buď samotné, nakrájené a zabalené např. v igelitovém sáčku. Poté si ho nalámat. Můžete také udělat efektní ledové kostky. Recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/ledove-ovocne-kostky-letni-osvezeni-a-vyrazna-chut/
-
Recept na raw zmrzlinu naleznete na Lahodném blogu zde: http://blog.lahodnosti.cz/visnova-raw-zmrzlina/
-
3) Měkké ovoce odšťavím. Skvěle měkké plody zvládá tato ruční mašinka. Štávu vypiji nebo z ní vyrobím kostky ledu, které potom opět použiji do džbánku s vodou.
-
4) Vyrábím nanuky – broskve, angrešty a další ovoce rozmixuji a nebo odšťavím a naliji do forem na nanuky. Spotřeba těchto nanuků je enormní a výhodou je, že jsou předem připravené a máte je ihned po ruce. To ocení zejména ti, kdo mají děti.
-
5) Dávám je do lednice. V chladu (v lednici nebo ve sklepě) vydrží i 3 týdny. Podmínkou ovšem je, že se s ovocem při ukládání a převozu doslova mazlíte. Tedy že plody přemisťujete opatrně, jemně a i při vykládání a ukládání na ně jdete dost zlehka. Je to i jeden z důvodů, proč na Lahodnostech bio broskve nezasíláme (pouze osobní odběr).
-
6) Drobné plody zavřeninuji. Ano, někdo zavařuje, někdo zavřeninuje. Výsledkem pak nejsou zavařeniny, ale zavřeniny. Podívejte se na tuto metodu na Lahodný blog zde: http://blog.lahodnosti.cz/hajkovy-zavreniny-podle-anastazie/ Osobně vyzkoušeno, funguje to!
-
7) Marmeláda! Bez přidaného cukru, například se stévií nebo xylitolem je super. Teď aktuálně je vynikající švetstková marmeláda. Recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodova-marmelada-s-datlemi/
-
8) Pokud skutečně něco zbyde, švestky, meruňky, moruše apod. suším. Ovoce rozpůlím, vypeckuji a suším do 42°C cca 1-2 dny (dle šťavnatosti ovoce)
-
9) A abych nezapomněla: samozřejmě všechno to ovoce jím! Tím ho především skvěle zužitkujete
- + Extra tip navíc: vůbec to neřešit
Máte ještě nějaké další tipy? Jak zpracováváte ovoce vy? Poraďte.
Přeji Vám lahodné svěží dny plné všeho, co Vám chutná.
— Klára Hlaváčová
Lahodný e-shop: www.lahodnosti.cz
Vše pro živou stravu na jednom místě – vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Autorka textu a 7+1 tipů: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Fotografie: www.pinterest.com, www.nouveauraw.com
Tento článek Jak co nejlépe zužitkovat najednou dozrávající ovoce? 7+1 tip AKTUALIZOVÁNO lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-co-nejlepe-zuzitkovat-najednou-dozravajici-ovoce-71-tip/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: mixér Vitamix, RUČNÍ ŠNEKOVÝ ODŠŤAVŇOVAČ HEALTHY JUICER, sušička
Ingredience: angrešt, borůvky, broskve, maliny, meruňky, nektarinky, ostružiny, rybíz, švestky
‹ Elixír lahodností aneb divoké zelené smoothie (raw, vegan, bez sacharidů) FullyRawKristina: Co jsem dnes jedla? Jídelníček na 1 den, raw vegan a s nízkým obsahem cukru (keto) ›
Já letos hodně ujíždím na smoothie a pro děti peču bublaniny, takže to mi pomůže a případně rozdám známým.
A smoothie děláte se zeleným nebo s ovocem? Dříve jsem hodně odšťavňovala, ale nyní dělám také smoothie, aby zůstala vláknina a nelítala tak příliš hladina krevního cukru
Převážně zelená kvůli tomu, že ovocná obsahují dost cukru (jak píšete), ale dopřeji si samozřejmě i ovocné – nedodržuji to až tak striktně
Taky mám rása, nejvíc s lesnímmi plody. Letos bylo hodně ostružin, tak to stálo za to