Foto návod: Jak dobře připravit gel z Irského mechu?
Na Lahodném blogu naleznete hodně receptů z úžasně zdravé a chutné suroviny, jakou Irský mech je (stačí zadat do vyhledávače „mech“) a také postup přípravy. Tuto mořskou řasu jsem si prostě maximálně oblíbila. I tak dostávám hodně dotazů, jak mech dobře připravit, aby udělal rosol (gel) tak, jak má a dalo se s ním dobře tvořit. Proto jsem se dnes rozhodla vytvořit foto návod, jak na to. Je to totiž vesmírně jednoduché a žádný háček v tom není.
S Irským mechem můžete tvořit chleby, dezerty, zmrzliny, želé, želatinové závitky, nápoje a dokonce i tělové mléko. Muže možná zaujme, že kvalitní malé pivovary Irský mech používají k čištění zákalu v pivu (nebo i vinaři k čištění vína). Neptejte se mě jak, ale mech od nás jeden malý pivovar k tomuto účelu kupuje.
V první řadě je ale třeba zmínit, že pro dosažení žádoucího výsledku a chuti je nezbytné použít vysoce kvalitní Irský mech. Ze všech vyzkoušených jako jediný obstál mech v raw a bio kvalitě „Magic Moss“. Dělá to, co dělat má a chutná tak, jak chutnat má. Je to mech, který doporučuje Markus Rothkranz – a ví proč. Je to jediný mech, který se skrze moje pokusy dostal na Lahodnosti. Naleznete ho zde http://www.lahodnosti.cz/irsky-mech-cerstvy/irsky-mech-cerstvy-nesuseny-250g-raw včetně dalších informací o mechu: k čemu slouží a jak s ním jde kouzlit v živé a veganské kuchyni, např. jako alternativa vajec. V odkaze naleznete i video od Markuse.
A teď již k samotné přípravě.
1) Mech několikrát dobře properte ve vlahé vodě. Dbejte na to, ať není příliš horká, abyste se neochudili o raw kvalitu. Stačí teplejší voda. Odstraníte tak případné hrubé nečistoty.
2) Poté mech namočte do vlahé vody a louhujte ho cca 3 hodiny – 8 hodin. Během té doby můžete namáčecí vodu 1-3 x vyměnit a mech přitom trochu proprat.
3) Vylouhovaný propraný mech dejte do mixéru (bez namáčecí vody!) a na nižší otáčky ho rozmixujte na hladkou želatinovou hmotu. Většinou není třeba žádnou další vodu přidávat, mech je již „nacucaný“ z louhování.
Vznikne Vám hustá želatina, která krásně drží pohromadě. V lednici Vám vydrží v pohodě v uzavřené nádobě 5 dní.
Inspirujte se lahodnostmi z irského mechu
Přeji Vám lahodné pochutnání a radost z jídla,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Autor článku a neoznačených fotografií: Klára Hlaváčová www.lahodnosti.cz
Autor označených fotografií (se souhlasem autorky): Amie Sue http://nouveauraw.com/
Všechna práva vyhrazena.
[Liked]
Typ jídla: dezerty, pro dětské oslavy, raw chleba, raw nápoje, smoothie, šťávy
Pomůcky: mixér
Ingredience: Irský mech
Pomůcky: mixér
Ingredience: Irský mech
Facebook Comments
‹ Raw kokosové „cereálie“ k snídani Raw fermentovaný kokosový veganský „jogurt“ ›
Ten nápad s novou rubrikou o technice je perfektní, tvých pomocí a návodů využije určitě plno RAW lidiček.Díky, Klárko…….Pusy
Dani, oceňuji Tvou reakci, mám z toho také velkou radost… Blog stejně projde úpravami, aby byl přehlednější, tak toto je první vlaštovka. A moc se na rubriku těším, protože je pro mě obrovská zábava ji psát.