LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Co jsem dnes jedla? (zima 2016) – Zcela nevzorový jídelníček

12654565_10156532185900083_3965625894210850286_n

Tak, jak se více a více lidí chce cítit skvěle, energicky, krásně a být zdraví, dostávám v poslední době denně dotazy, jak vypadá můj jídelníček. Byl to nápad mé kamarádky Veroniky. Veronika mi napsala, že často naráží u lidí na to, že si neumí syrovou stravu představit v praxi a přitom by ji chtěli zkusit. „Myslím, že sdílet denní jídelníček by byl velký posun pro hodně lidí,“ dodala.
A protože jsem pro každou velkou legraci, pojďme do toho. V této sérii článků Vám budu přinášet svůj denní jídelníček včetně jednoduchých receptů. Zcela náhodně si vyberu jeden den a zcela bez cenzury představím snězené jídlo.
Záměrem této série článků je ukázat Vám, že živá strava není žádná věda. Že se proměňuje dle potřeb těla a chutí, že je nádherně barevná a mimořádně chutná. Když si dělám na víkend složitější jídlo, plánuji dopředu např. namočení ořechů. Některé ořechy naopak není třeba máčet a tak se hodí pro jídla, které chcete udělat teď hned bez předchozí přípravy. I to vše Vám představím v této sérii článků.
Zkrátka živá strava v praxi. Když máte málo času, když máte hodně času. Jak, co a proč naplánovat a kdy neplánuji vůbec.
Napřed si ale s jasnou zřejmostí vyjasněme několik důležitých věcí. :-)

fettuccine

1) V žádném případě se nejedná o „vzorový“ jídelníček, vlastně se ani nejedná o žádný jídelníček. V žádném případě Vás nenabádám k tomu, aby jste jedli jako já (např. vím, že jím poměrně málo…nebo hodně? :) ). Naopak, pro mě živá strava začala 100% fungovat, až když jsem začala jíst a tvořit jenom podle sebe.
2) Přečtěte si nejprve můj článek „Jak začít s živou stravou? 3+1 tip“ Uvidíte, jak jsem začínala, jaké „chyby“ jsem udělala a co mi pomohlo a zafungovalo natolik, že jsem zcela bez chutí na vařené jídlo (pro mě je šedé a nevoní). Možná je pro některé z Vás zatím nepředstavitelné, být bez chuti na vařená jídla a polotovary. I pro mě kdysi bylo.
3) Jak již z mých článků víte, nemám patent na rozum a nepředstírám to. :) Tato série „Co jsem dnes jedla?“ je skutečně o tom, co jsem jedla já. Co funguje mě.. A co by možná mohlo fungovat i Vám.
Jak poznáte, že Vám Vaše strava funguje? To je naprosto zřejmé: jste dokonale zdraví, cítíte se skvěle, máte spoustu energie. Když se unavíte, stačí Vám poměrně málo času na regeneraci (obvykle přes noc a nebo si dáte relaxační půl den či den). Jste zdraví do té míry, že Vás překvapí i jednodenní rýma, protože jste ji 3 roky neměli. :) Cítíte se krásně, máte hladkou pleť. Není to utopie, ale lidská přirozenost.

12654565_10156532185900083_3965625894210850286_n

Nyní prosím veký pozor. Není mým záměrem vzbudit v někom špatný pocit, že jí jinak nebo že jí špatně. Nic takového neexistuje. Moje cesta ke zdraví a kráse byla dlouhá, moje cesta k živé stravě trvala mnoho let. Tedy nynější moje realita je výsledkem myšlenek a životního stylu, který žiji již několik let. Nic nepřišlo přes noc (i když věřím, že mohlo :) ).
Na svých přednáškách jsem prozradila, že na začátku, když jsem jedla již nějaký ten čas živou stravu, jsem jela do známého hamburgrového řetězce, vzdáleného asi 35 km, abych se narvala hranolkama a hamburgrama. Bylo to jídlo, které mám spojené s dětstvím a s cestováním, což jsem oboje milovala. A to vše pod rouškou tmy. Protože za tmy se to přece nepočítá! Ráno jsem se cítila všelijak a nevěděla jsem, zda je to takto udržitelné. Pokud to máte podobně, že míváte chuť na různé „nezdravé“ věci, přečtěte si již zmiňovaný článek „Jak začít s živou stravou? 3+1 tip“. A věřte, že Vám nic nechybí, že je to prostě součást procesu.
Sdílím s Vámi tuto osobní část mojí cesty, protože jsem si uvědomila, že podobné věci prožívá mnoho lidí. A že někdo to má tak a někdo jinak. Z nynějšího pohledu i v tom nočním hamburgrovém výletu vidím obrovský posun. Za prvé jsem si to udělala podle sebe, nehledě na to, že něco na živé stravě „nesmím“. Jak jsem psala v jednom ze svých článků: mohu úplně, úplně všechno. Rozdíl je jen v tom, že nechci. No a v noci jsem ty hranolky chtěla. Navíc byla ta černočerná tma… :-)

arugula sprouts

A za druhé jsem si nedala coca colu. To je posun! Teď se možná smějete, ale fakt je ten, že dříve jsem vypila i 2 litry coly denně. Tenkrát jsem si to v tom fast foodu neuvědomila, ale já už si skutečně vybírala. Vybrala jsem si živou stravu. A když jsem se rozhodla dát si něco jiného, vybírala jsem již selektivně. Nedala jsem si celé „zvýhodněné menu“ (haha), ale zvolila jsem si.
Ohlednétě se i Vy za svou cestou, ať již stojíte kdekoliv. Věřím, že každý, každičký z Vás, kdo čtete tento článek, uvidí posun, k tomu, co chcete. Stačí se jen s radostí a sebeláskou na sebe podívat…
Vím, že moje cesta byla pro mě ta jediná správná. Jak to vím? Protože mi zafungovala. Tou největší a nejkrásnější odměnou pro mě je, cítit se dokonale ve vlastním těle. Vychutnávám si živou stravu takovým způsobem, že ještě před pěti lety bych tomu nevěřila. Prostě mi tak chutná a tolik se na každé své jídlo těším a pochutnám si.

e57b5f96a1209f3267c8bc5331ab86d1

4) „Jen debil se nevyvíjí,“ říká Jaroslav Dušek. A protože se, můj lahodný čtenáři, za debila nepovažuji, je možné, že zítra už budu jíst zase jinak. :) Proto je skutečně skutečně nejlepší jíst a dělat věci podle sebe. Nehledě na okolí, nehledě na to, co tomu kdo řekne, nehledě na raw komunitu, a tedy s ohledem jen na sebe.
Pokud ale přeci jen tápete, nevíte, co Vaše tělo vlastně chce a co Vám říká, přináším Vám tuto osobní inspiraci. Užijte si ji s radostí a s vědomím své vlastní cesty.

Co jsem dnes jedla?

Jídelníček píši tak, jak jsem skutečně jedla jeden náhodně vybraný sen, bez cenzury. Včetně jídla, času a množství, které bych jíst nemusela. Chci Vám ale přiblížit to, co živá strava pro mě skutečně je. Včetně věcí, na které nejsem pyšná. :) Třeba dnešní snídaně :-D
Vím, že jím mnohem méně než dříve a také jinak, než když jsem s živou stravou začínala. Když jsem začínala, jedla jsem mnoho jídel napodobujících ta vařená. Postupem času (mluvíme o několika letech) se jídelníček zcela proměnil. Od složitých a těžkých jídel k lehkým a jednoduchým. Gurmánskou chuťovku si dávám cca 1 týdně, jako zpestření. Asi jako když si někdo o víkendu udělá svíčkovou, já udělám složitější raw pokrm. Většinu času jím ale jednoduché a rychlé věci, které s Vámi také budu sdílet, vč. receptů.
Upravujte si množství, chutě, časy a vše ostatní podle sebe! Obvykle jím dvakrát až jednou denně, ale v začátku jsem jedla i šestkrát denně, někdy i nepřetržitě. K tomuto zlozvyku se občas vracím.
Je víkend, jídelníček je hravý a volný:

8:15, snídaně:

2 dcl vody z reverzní osmózy s bio citronem

citrony bio lahodnosti-350x350_0

Po půl hodině (tato snídaně skutečně není „vzorová“ :-D:

1 zelňák z kvašeného zelí (domácí výroba z předešlého dne)
Recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-zelnaky-s-koprem/
nebo již hotové koupit zde: http://www.lahodnosti.cz/zelnaky-bio-90-g
DSC_1360-1024x6781 tři týdny uložená čajová sušenka, korpus bez čokolády (v uzavřené nádobě vydrží i déle)
Recept zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-cajove-skoricove-susenky/

13

Mini kousek jahodového dortu, který nedojedl Jakub (recept brzy)
2 banány

DSCF6745-350x350_0

1 jablko

jablka bio lahodnosti-350x350_0

13:15, oběd:

Cuketové a okurkové špagety s omáčkou z raw kešu sušených na sluncimakadamových oříšků, velká mísa. Ořechy jsou skutečně raw a vše je v bio kvalitě.
—-
Recept: Oloupala jsem cuketku a okurku (bez slupky mi lépe chutná) a nakrájela na spiralizéru.spiralizér-350x350_0Inspiraci na omáčku z makadamových a raw kešu ořechů naleznete ZDE, já si omáčku upravila tak, že jsem pinových ořechů dala jen hrstku a zbytek tvořily ořechy makadamové a kešu, přidala jsem navíc čerstvý rozmarýn.

fettuccine

 

Menší miska salátku: na kousky natrhaný hlávkový salát, cherry rajčátka, vše v bio kvalitě
Zálivka na salátek: bílý ocet z hroznového vína, himalájská sůl, panenský olivový olej, vše v bio kvalitě

Salad-Prep-Healthy-Habit-Aggies-Kitchen-4

(Najedla jsem se do skutečného zasycení. Omáčka z ořechů byla hutná, mám potřebu zajíst ji salátkem.)

16:00, svačinka:

Čaj z verbeny (nepočítá se do živé stravy)
Domácí křížaly (Na plátky nakrájím jablíčka. Část se slupkou a část be slupky, krásně to ve výsledku vypadá. Suším v sušičce cca 1 den.)

e57b5f96a1209f3267c8bc5331ab86d1

Sušené kiwi (Na plátky nakrájené bio kiwi i se slupkou, suším cca 1 den)

Dried-kiwi22

19:00, večeře:

Velká mísa trhaného salátku:mix bio hlávkového salátu
ledového salátu
bio špenátu
červeného salátu radicchio (tyto nemám v bio kvalitě)
dubáčku
na nudličky nastrouhaná mrkev  (škrabkou na tenké nudličky - tence nastrouhaná chutná sladčeji)

skrabka-350x350_0

bio cherry rajčátka
Zálivka: citronová šťáva, sůl, provensálské koření, vynikající bio olivový olej, čerstvý rozmarýn

Salad-Prep-Healthy-Habit-Aggies-Kitchen-5

120g zelňáků z kvašeného zelí

DSC_1360-1024x678

klíčky doma naklíčené rukoly

arugula sprouts


Do sušičky dávám karbanátky z para ořechů a s mořskou řasou na zítra. (Recept již brzy). Vše ochutnávám a uzobávám.
Dále suším křížaly a kiwi.
Namáčím raw mandle na chleba, který uděláme, jakmile bude čas. Mandle namáčím přes noc nebo i dva dny, když nám nevyjde chléb udělat hned.
Namáčím slunečnicové semínko na česnekovou pomazánku (recept již brzy).
Dále jsem udělala květákové placičky se žampiony. Tyto přípravy máme cca na celý týden.

 

Tip: Zajímá Vás rozdíl mezi spiralizérem a škrabkou pro tenké nudličky? Podívejte se na Lahodné video:

Ať Vám nic lahodného neunikne:
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Inspirovalo Vás to? Dejte mi vědět.
Přeji Vám lahodné živé dny v radosti a pohodě,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Máme ty nejlepší potraviny na českém trhu. Nakupte si veškeré ingredience a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

fb45257b4c0df8ce6310e6bdc658a148

Text: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Fotografie: moje vlastní, www.lahodnosti.cz, blog.lahodnosti.cz, Amie Sue se svolením http://nouveauraw.com/ a www.pinterest.com

Tento článek Co jsem dnes jedla? (zima 2016) – Zcela nevzorový jídelníček lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/co-jsem-dnes-jedla-zima-2016-zcela-nevzorovy-jidelnicek/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Máte chuť článek sdílet? Jen do toho. Děkuji. :)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

,

2 komentáře ke článku “Co jsem dnes jedla? (zima 2016) – Zcela nevzorový jídelníček

  • Aranka napsal:

    Klaro, dekuji za tak uzasny clanek! Tesim se na pokracovani tvych beznych denni receptu. Verim, ze to bude inspirace pro nas vsechny, co se syrovou stravou zaciname a recepty z knizek jsou pro nas zbytecne slozite a zdlouhave. Ja osobne od syrovky ocekavam jednoduchost a rychlost. Zadne dlouhe stani v kuchyni v beznem tydnu, kdy se chce clovek jen najist a nechystat hostinu pro pratele.:)

    • Klára napsal:

      Aranko,

      přesně tak, rychlé, jednoduché… Již připravuji další i s vlogem. Jak jsi psala „zadne dlouhe stani v kuchyni“ tak ja to četla jako stáje :-D Prostě jakmile vidím Tebe, vidím koně :-D

      Těším se na další vyjížďku fakt MOC!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>