Cizrnové bochánky s červenou čočkou (raw, vegan, bez lepku)
Cizrnové bochánky jsou velmi syté. Cizrna obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin a spolu s červenou čočkou se jedná o bílkovinnou a dobře stravitelnou bombu. Cizrnové bochánky s červenou čočkou jsou skvělé i pro různé túry a sportovní aktivity nejen na horách – zasytí, jsou hutné přitom stravitelné a plné bílkovin a výživných látek. Sacharidy navíc rychle dodají energii. Pro horskou turistiku jako dělané, vyzkoušeno.
Bochánky jsou hotové raz dva. Jdeme na to?
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
2 šálky bio cizrny, předem namočené na několik hodin
3/4 šálku červené čočky, předem namočené na několik hodin
3 lžíce extra panenského krétského olivového bio oleje
2 lžičky růžové himalájské soli (používám Kelpanku s mořskou řasou)
3-4 lžíce sušené majoránky
3 lžíce raw lahůdkového droždí (použijte toto, je jediné raw a skvěle chutná, nemá chuťový „ocas“, který má běžné lahůdkové droždí)
3 velké stroužky domácího česneku
hrubou himalájskou sůl na posypání bochánků (nemusí být)
2 lžíce majoránky na posypání bochánků
Příprava:
1) Cizrnu a červenou čočku namočíme společně a nebo zvlášť a velmi dobře několikrát propláchneme. Necháme namáčet několik hodin. Poté slijeme.
2) V mixéru nebo v kuchyňském robotu rozmixujeme všechny ingredience kromě česneku a surovin na posypání. Většinou není třeba přidávat žádnou vodu, ale je to možné.
3) Vznikne nadýchaná pasta. Těsto přendáme do mísy. Prolisujeme stroužky česneku a ručně je vmícháme do těsta.
4) Lžící dáme těsto na sušící pláty, uděláme jednoduše malé bochánky. Posypeme je hrubozrnnou solí a majoránkou.
5) Sušíme zcela do sucha cca 12-15 hodin, povrch bochánků by měl být zcela suchý a vnitřek může být mírně vláčný.
Přeji vám lahodný nový rok 2017,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Co jsou Lahodnosti?
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.
Tento článek Cizrnové bochánky s červenou čočkou (raw, vegan, bez lepku) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/cizrnove-bochanky-s-cervenou-cockou-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Autorka receptu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Typ jídla: „slanosti“, chipsy, hlavní jídla, krekry, oběd, raw chleba, svačina, večeře
Pomůcky: sušička, vysokorychlostní mixér
Ingredience: červená čočka, česnek, cizrna, himalájská sůl, majoránka, panenský olivový olej, raw lahůdkové droždí
Pomůcky: sušička, vysokorychlostní mixér
Ingredience: červená čočka, česnek, cizrna, himalájská sůl, majoránka, panenský olivový olej, raw lahůdkové droždí
Facebook Comments
‹ Vynikající salát s „kešunézou“ nejen na vánoce (raw, vegan) Sandwich na italský způsob s kapary (raw, vegan, bez lepku) ›
Kláro, ty jo, to vypadá úžasně, ráda vyzkouším. Poradíš mi jakou červenou čočku kupuješ? Já většinou potkám jen půlenou, loupanou, ta moc raw nebude, nebo zkusím klasickou, ta klíči dobře, jen ji to zabere čas.
Lotoseo, bochánky jsou úžasné.
Přesně jak píšeš. Mám dokonce problém sehnat bio celou červenou čočku do e-shopu..
Občas seženu ve zdravé výživě celou červenou čočku (není bio), ale je to celkem těžké. Bio červenou celou čočku jsem zatím v česku neviděla. Ty půlené nejsou moc dobré, neklíčí a má to jinou chuť.
Sháním dál na Lahodnosti, jistě se zadaří
Klára
Ahoj, děkuju, smířím se i s nebio, hlavně když bude celá. Kdysi jsem někde zahlédla červenou neloupanou, taky v celku, tak se po ní podívám. Já luštěniny moc nejím, ale toto mne zaujalo, cizrnu mám ráda. předloni jsem půl zimy jela na raw čočkové salátu (pěkně naklíčená čočka, najemno nakrájená cibulka a hořčičný dresing – mňam:-) letos mne to netahne. Zkusím cizrnu v tvé úpravě. měj se nádherně.
držím palce, určitě někde seženeš. Já cizrnu moc nejím, ani luštěniny. Ale někdy dostanu chuť na něco hutného. A tohle se povedlo. Hlavně na ty cesty, do zimy. To je dobrý. Rychlé sacharidy, přitom zasytí.
Hotovo:-) sehnala jsem tmavě zelenou čočku, nadchla mne barva, i chuť dobrá, ikdyž umixování všeho jsem si uvědomila, že je to na mně hodně sacharidové (proto luštěniny moc nejím). Ale na hlad a „hutné zasycení“ to je dobré. Část čočky jsem dala naklíčit uvidím jak bude čočka chutnat po naklíčení. Děkuju za tip. Nemám sušičku, část suším na kamnech a kus bude k obědu i bez usušení se salátem. Zelená čočka tomu dodala pěknou barvu.
Tmavě zelenou čočku neznám, chutná podobně jako červená?
Ano, čočka, cizrna a spol. mají hodně sacharidů, jako brambory. Takže i to je můj důvod, proč se hodí spíše v zimě a nebo do extrémnějších oblastních podmínek
Moc rádo se stalo. Zelená čočka do salátu i kvůli barvě zní suprově. To vyzkouším.
Kláro, i na kamnech to krásně uschlo, dala jsem méně oleje, tak se některé drolí, chutná to skvěle (méně luštěninově) a barva je díky zelené čočce taky pěkná, žlutozelená, pošlu ti fotku mailem. Děkuju za tip, myslím že zas brzo namočím cizrnu a čočku.
Juj, těším se na fotky, pošli prosím. Dám i na blog jako inspiraci.
Po usušení se chuť škrobu zjemní, to je fakt. Proto třeba i sušené brambory jsou moc fajn http://blog.lahodnosti.cz/jite-syrove-brambory-tvori-vitamin-b12-bramborove-lupinky-raw-vegan-bez-lepku/
Hihi, to je super, že recept chutnal a brzo budeš zase namáčet.
Ta zelená čočka mě fakt zaujala. To vyzkouším. Jestli teda seženu