LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Borůvkové muffiny (raw gurmet, vegan, bez lepku, bez cukru)

Blueberry-Lavender-Muffins11

Nedalo mi to a vyzkoušela jsem další gurmet recept – muffiny, který mi Amie zaslala mailem jako svůj starší recept, který trochu „vytunila“.
Doma jsme si ustálili systém, kdy jeden večer v týdnu (obvykle v neděli) uděláme pár jídel a jíme je poté celý týden. Typicky děláme raw chleba, raw placky (jako jsou třeba zelňáky nebo cuketové vysoké placky), raw sušenky nebo malý dort (v malé dortové formě). Přes týden pak maximálně usuším křížaly nebo kiwi či udělám něco rychlého jako je pomazánka apod. Celá tato aktivita nám zabere max. 2 hoďky i s mytím přístrojů a na celý týden je hotovo. Někdy i na déle, protože já neumím připravovat malé množství jídel, vždycky všeho dělám „kotel“. :-D Tento týden jsem se ve svém tvoření rozmáchla a přidala jsem ještě borůvkové muffiny.
Jsou velmi syté, vydrží Vám a jsou skvělé na svačinu na cesty, do školy nebo práce. Těším se, až budou opět divoké borůvky na mezích. Můžete ale také použít sušené borůvky v bio kvalitě, které namočíte do vody. Do receptu jsou skvělé, protože těsto více drží pohromadě. Makadamové ořechy dodají muffinům máslovou chuť…Borůvky šťavnatost. No co Vám mám povídat – gurmánský zážitek jako vyšitý. Říkám si to sice jen v hlavě, ale o to více slastně: „To je žrádlo“.

Blueberry-Lavender-Muffins2

Amie Sue v receptu využila i levanduli, já si ji koupila jako sypaný čaj, ale nakonec jsem jí nedávala. I s levandulí má recept 10 ingrediencí. Pokud se toho neleknete, příprava je již snadná (prostě všechno postupně rozmixujete, nejlépe ve food processoru). Výsledek je skvělý.

Co potřebujeme na cca 10 muffinů?

papírové košíčky
ideálně food processor (nebo vysokorychlostní mixér)
sušička

Ingredience: (pro konkrétní zobrazení klikněte na fialový text)

2 a 1/2 šálku raw naklíčených ovesných vloček a nebo bezlepkové vločky
1 šálek raw makadamových ořechů, ideálně namočené a usušené
1/2 šálku zlatého lněné bio semínka, umleté na mouku
1/4 šálku raw kokosových krystalů
1 lžíce mleté cejlonské bio skořice
1 lžička himalájské růžové soli
1 lžíčka sušené kulinářské levandule
1/3 šálku sirupu z agáve (raw a nejlépe tmavý)
2 bio banány
1 šálek sušených borůvek (namočených) nebo čerstvých (sušené jsou pro recept lepší)

Blueberry-Lavender-Muffins1

1) Pokud nemáme naklíčené ovesné vločky, ovesné nebo bezlepkové vločky namočíme do vody s trochou citronové šťávy na 12-24 hodin (čím déle, tím lépe) a posléze je usušíme. Na mufiiny potřebujeme suché vločky, aby jsme z nich vytvořili mouku.
2) Do kuchyňského robotu dáme naklíčené vločky, makadamové ořechy, rozemleté lněné semínko, kokosové krystaly, skořici, sůl a levanduli. Rozmixujeme po dobu cca 10 vteřin nebo déle dle potřeby. Všechny suché ingredience tak dobře promícháme a rozmixujeme.
3) Přidáme sirup, banány a vše znovu dobře promixujeme.
4) Dále přidáme borůvky a na pulsní chod vše opět promixujeme. (Mixujete-li jako já v mixéru, tuto část skutečně zkraťte na minimum a na nízký chod a nebo borůvky vmíchejte ručně – jde pouze o promíchání, ne o rozmixování). Těsto ochutnejte. Je-li to ono, pokračujte dále. Pokud ne, přidejte, čeho se těstu podle Vás nedostalo tak, jak mělo (např. sladidlo či koření).
5) Vezměte si k ruce papírové košíčky. V dlani z těsta udělejte kuličku a tu vložte do papírového košíčku. Napodobte tvar muffinu, vršek neuplácávejte. Tím napodobíte pečený vzhled a kdekoho zmatete. :)
6) Košíčky s těstem dejte na sušící plát a vložte do sušičky. Sušte do 42°C cca 10-15 hodin. Na povrchu by těsto mělo mít mírnou krustu (pokud nemá, přidejte o trochu více stupňů cca na 1 hodinu) a uvnitř by měl být muffin krásně vláčný.
7) Skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě 5-7 dní. Což je zřejmě stejně případ, který nenastane. :)
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Přeji Vám překrásné jarní dny plné slunce, radosti a vnitřní harmonie,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Máme ty nejlepší a nejlépe skladované potraviny na českém trhu. Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Blueberry-Lavender-Muffins22

Překlad, text a zkušební recept před uveřejněním: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Přeloženo a uveřejněno s písemným svolením autorky: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/breakfast/blueberry-lavender-muffins-raw-vegan/

Autor receptu a fotografií: Amie Sue, http://nouveauraw.com

Tento článek Borůvkové muffiny (raw gurmet, vegan, bez lepku, bez cukru) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/boruvkove-muffiny-raw-gurmet-vegan-bez-lepku-bez-cukru/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, ,

2 komentáře ke článku “Borůvkové muffiny (raw gurmet, vegan, bez lepku, bez cukru)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>